Jacuzzi
Een jacuzzi, spa of bubbelbad? Het zijn allemaal synoniemen voor een heerlijk verwarmd zitbad, waarin je languit kan relaxen met vrienden en familie. Je vindt ze tegenwoordig niet alleen in luxe-kuuroorden, maar ook heel wat gezinnen schaffen een eigen exemplaar aan om thuis te kunnen genieten. Een avondje dobberen in de jacuzzi staat dan ook gelijk aan de ultieme ontspanning. Vind je niet?
Hoe werkt een jacuzzi?
Vooraleer je jouw jacuzzi wil gaan gebruiken, moet je deze natuurlijk eerst vullen met water. Daarna kan het water opgewarmd worden. Dit gebeurt via een intern of extern warmte-element. Tijdens het gebruik kan je de temperatuur van het water zelf bijstellen. Wie jacuzzi zegt, zegt waterstralen en bubbels. Het ontspannende effect dat de waterstralen en bubbels met zich mee brengen, wordt gecreëerd door de talrijke massagepompen in het water. Daarnaast heeft een jacuzzi ook een filter om het bad te reinigen en een circulatiepomp om het water voortdurend in beweging te houden. Zo kunnen bacteriën en ander vuil onmiddellijk uit het bad verwijderd worden.
Soorten
Er bestaan heel wat jacuzzi’s in verschillende maten en vormen. Hieronder zetten we de twee belangrijkste soorten voor jou kort uiteen!
De meest voorkomende jacuzzi is de klassieke ‘whirlpool’. Deze jacuzzi is meestal gemaakt uit plastic en bestaat uit verschillende massagepompen. Vaak hebben zo ook verschillende zitplaatsen. Je kan ze ook laten opsmukken met LED-verlichting.
Daarnaast heb je de Scandinavische hottub. Dit bad is iets dieper dan de klassieke jacuzzi en is meestal gemaakt uit hout. Het grote verschil met de klassieke jacuzzi is dat een hottub geen bubbels of waterstralen genereert. Maar daardoor hoeft het natuurlijk niet minder ontspannend te zijn. Door het lekkere warme water kan je er enorm tot rust komen. Bovendien is een hottub ook iets beter voor de portemonnee. Het bad wordt namelijk verwarmd door een externe houtkachel. Je hebt dus geen kosten voor elektriciteit of gas.
Voordelen
Jacuzzi’s worden in de eerste plaats natuurlijk gebruikt om optimaal te kunnen ontspannen. In de winter kan het ook aangenaam zijn om je spieren eventjes volledig op te warmen. Daarnaast wordt een jacuzzi gebruikt in bepaalde therapieën voor het bestrijden van allerlei kwalen.
Nadelen
Natuurlijk kan een jacuzzi ook een aantal nadelen met zich mee brengen. Zo moet je er steeds voor zorgen dat het water schoon blijft. Doe je dit niet, dan kan leiden tot heel wat infecties. Daarnaast kan het baden in warme temperaturen slecht zijn voor de vruchtbaarheid van een man. Ook voor zwangere vrouwen die te vaak baden in een jacuzzi kan dit problemen opleveren.