Inrichting
Wellness

Sauna

Stress? Overspannen? Teveel gevat in die saaie routines? De dagelijkse verplichtingen zorgen er wel eens voor dat wij ons niet altijd even top voelen. Maar wat als wij nu zeggen dat je rust kan ervaren en hiervoor niet eens buitenshuis moet gaan? Voor de mensen die geen probleem hebben met hoge temperaturen is een sauna ideaal. Het is geen geheim dat veel mensen dromen van een eigen sauna in huis en als jij zo iemand bent, ben je hier aan het juiste adres.

Voordelen

Nog altijd niet overtuigd waarom je een sauna in huis moet halen? Denk dan aan de ontspannende werking dat het heeft op jouw lichaam. Van het verbeteren van de bloedcirculatie, tot het optimaliseren van de conditie en de weerstand. Als het aankomt op jouw gezondheid dan is het zeker de moeite waard om daarin te investeren.

Voor zij die regelmatig willen genieten van een saunabeurt, en dit ook effectief doen, is een sauna in huis een goede investering. Saunabezoeken buitenhuis zijn namelijk duur en kunnen heel wat tijd in beslag nemen. Zo verdien je je investering op termijn dus terug. 

Soorten

Het is van belang te weten waar in huis je één wilt installeren maar vooral welk type sauna bij jou past. Er zijn namelijk twee types van sauna’s: de droge (klassieke) sauna en de vochtige sauna. Het verschil tussen beiden ligt hem logischerwijs in de vochtigheid. Bij de eerste is er sprake van een lage vochtigheid wat ervoor zorgt dat jouw lichaam de warmte iets agressiever ervaart. Bij vochtige sauna’s is de temperatuur wat aangenamer aangezien die lager ligt (tussen de 40 en 75°C) en de luchtvochtigheid hoger ligt.

Een verdere onderscheiding kan gemaakt worden tussen de types sauna’s. Zo is er de traditionele Finse sauna waarbij de lucht in de cabine wordt opgewarmd en de infraroodsauna waarbij stralers worden gebruikt om rechtstreeks op het lichaam en spieren in te werken.

Tegenwoordig zijn er ook tal van designmogelijkheden als het aankomt op sauna’s. Wens je een houten sauna of toch eerder één in kunststof? De eerste geeft een warm en authentiek gevoel aan je woning. Neig je eerder naar de laatste, dan is het handig om te weten dat een sauna in kunststof gemakkelijk in te werken is in strak interieur. Beide types zijn zowel in standaardmodellen als op maat verkrijgbaar. 

Is budget geen factor bij jouw aankoop? Dan zijn er ook andere soorten sauna’s verkrijgbaar in de duurdere prijsklasse. Je kan kiezen voor glazen cabines of voor de vermeende drie-in-eencombinaties waar je niet alleen kan genieten van een sauna, maar ook van het geïnstalleerde douche- en stoomsysteem. 

sauna

Installatie

Een sauna kan eender waar in huis geïnstalleerd worden. Waar wel rekening mee gehouden moet worden, is dat er een vrije ruimte van minimum 2 bij 1,5 meter moet worden voorzien. Dit zou ideaal zijn voor een standaardcabine. Om een sauna te kunnen installeren zijn er enkele nodige voorzieningen. Naast de geschikte ruimte is het van belang om wachtbuizen aan te leggen voor de elektrische aansluiting. Zorg ervoor dat de saunaoven aangepast is aan de grootte van de gekozen cabine. Aangezien de oven direct aangesloten moet worden op de meterkast, is het aangeraden om een erkend elektricien te contacteren voor de installatie. Een voordeel aan een elektrische oven is dat die sneller opwarmt. Maar in vergelijking met een houtkachel, levert die niet per se een aangenamer of zachter binnenklimaat op. Wil je het beste uit jouw sauna halen, installeer dan een ventilatiesysteem dat voor zowel luchttoevoer als -afvoer zorgt. Een waterafvoer is wel af te raden omdat de vloersifon kan uitdrogen wat tot onaangename geuren kan leiden.

Onderhoud

Wil je zo lang mogelijk genieten van je sauna? Dan is het belangrijk om die goed te onderhouden. Volg daarom deze tips:

  • Om de hygiëne in je cabine te verzekeren, gebruik je best een handdoek telkens je in de sauna gaat. Die neemt zweet op en beschermt de saunabank zo tegen vochtproblemen.
  • Gebruik steeds een emmer met vers water. Laat die dus niet halfvol staan tot de volgende saunabeurt. Zo vermijd je schimmels.
  • Laat de deur openstaan na je saunabeurt. Zo kan je sauna afkoelen, verluchten en ventileren.
  • Bescherm je banken met een beschermende olielaag tegen water en vuil. Zo blijft het hout er even goed uitzien. Raken ze toch aangetast dan kan je ze licht bij schuren.
  • Als ze goed onderhouden worden, zijn saunabanken makkelijk schoon te houden met een vochtige doek. Af en toe gebruik maken van een desinfecterend product kan hierbij ook helpen. Vermijd wel bleekmiddelen.
  • Om je cabine fris te houden, kan het nuttig zijn om af en toe de vloer schrobben met een mild desinfecterend middel. Hierbij volstaat het om een dweil te gebruiken.
  • Tenslotte doe je er goed aan je saunastenen om de twee jaar te vervagen. Doe je dit niet, dan blijft er meer gruis achter in de kachel en vormen de stenen één geheel. Hierdoor verloopt de ventilatie tussen de stenen niet meer vlot. Daarnaast nemen de stenen in de loop der tijd minder de warmte op.