Akoestische isolatie
Na een lange dag werken willen we natuurlijk genieten van wat rust in huis, maar het lawaai binnenshuis neemt alsmaar toe. Heb je er al eens aan gedacht om jouw huis akoestisch te isoleren?
De dag van vandaag worden bouwgronden namelijk steeds kleiner en worden onze huizen dichter en dichter bij elkaar gebouwd. Wat dus betekent dat onze eigen woningen ook kleiner worden. Knus? Dat zeker, maar daar komt ook iets anders bij kijken: meer lawaai. Akoestiek heeft dan een doorslaggevende rol als het gaat over het creëren/ontwerpen van een rustgevend woning.
Is het niet volledig duidelijk wat er precies wordt bedoeld met akoestiek? Wij leggen het jou met plezier uit. Akoestiek is een term dat men vooral in de muziekwereld regelmatig gebruikt. Dit wil niet zeggen dat het binnen dat wereldje blijft. Ook in ons eigen huis komen er uiteraard geluiden voor. Om te weten hoe je moet beginnen isoleren, is het belangrijk om te achterhalen welk soort geluiden je wilt minimaliseren. Van contactgeluiden tot luchtgeluiden… voor elk geluid is er een gepast isolatiemateriaal. Verplaats je even je keukenstoel, dan zal de wrijving van de vloer en de poot een klank creëren. Hoe het zal klinken, hangt af van hoe goed de kamer is geïsoleerd. Bepaalde geluiden zullen dus niet altijd als muziek in de oren klinken.
Wel willen we benadrukken dat akoestische isolatie niet verward moet worden met geluidsisolatie. Bij het eerste gaat het vooral om het verbeteren van klanken binnen een ruimte terwijl het laatste als doel heeft om geluiden te weren of zo goed mogelijk binnen te houden. Nu we dat hebben verduidelijkt, is het tijd om enkele oplossingen aan te bieden om weergalmende geluiden binnenshuis te dempen.