Plat dak (iso)
Ook bij platte daken is er zowel isolatie langs binnen als langs buiten mogelijk. We spreken dan van koude en warme daken. Het verschil zal hem niet enkel liggen in de opbouw van de daken maar ook in de gebruikte materialen.
Isolatie langs de binnenkant
Ten eerste kan je kiezen voor isolatie langs de binnenkant, ook wel het ‘koud plat dak’ genoemd. Dit wordt vooral toegepast bij bestaande platte daken. Hierbij wordt de draagconstructie met de waterwerende laag (bv. hout) niet opgewarmd door de warmte van je woning. Als je voor deze optie kiest, is het heel belangrijk ook een dampdicht scherm te plaatsen om zoveel mogelijk vocht tegen te houden. De meest gebruikte materialen bij het isoleren langs binnen zijn glaswol, rotswol en isolatieplaten. Deze manier van isoleren wordt echter niet aangeraden omwille van de invloed van temperatuurschommelingen.
Isolatie langs de buitenkant
Je kan uiteraard ook langs de buitenkant isoleren, dan spreken we van een ‘warm plat dak’ . Hier wordt de constructie wel geïsoleerd. Op die dragende constructie komt een dampscherm, waarop dan uiteindelijk de isolatie zal worden gelegd. De meest gebruikte materialen bij het isoleren langs buiten zijn XPS en PIR platen. Daarop wordt dan nog een extra waterkerende laag aangebracht, zoals EPDM of rubber. Dit is de meest gebruikte en meest efficiënte manier om een plat dak te isoleren. Bovendien heeft het als extra troef dat men zelfs kan beslissen om een nieuw warm dak te leggen boven de al bestaande dakbedekking, in welke staat die ook verkeert. Dit wordt niet aangeraden maar kan nuttig zijn wanneer men in tijdnood zit.
Een variant hiervan is het omgekeerd plat dak. Dit lijkt sterk op het warm plat dak, maar hier wordt de isolatie sowieso op de waterwerende laag gelegd in plaats van eronder. Die dakbedekking moet dan wel nog in goede staat verkeren. Dit wil zeggen dat ze nog volledig waterdicht moet zijn. Ter bescherming van de isolatie tegen temperatuursveranderingen wordt dan een ballastlaag van grind, tegels of hout geplaatst op de isolatie. Hier wordt meestal gekozen voor EPS. Het omgekeerd plat dak is beloopbaar en wordt vaak toegepast bij dakterrassen, balkons, etc. Door de extra ballastlaag zal men wel moeten nagaan of de dragende structuur dit gewicht kan dragen.
Juridisch
Heb je een woning die vóór 1 januari 2006 is aangesloten op een elektriciteitsnet, dan moet je voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Dit geldt niet voor kamers en voor daken die kleiner zijn dan 2m². Nieuwbouwwoningen na 1 januari 2006 die in overeenstemming zijn met de EPB-eisen, voldoen automatisch aan de dakisolatienorm. De norm houdt in dat jouw dakisolatie een R-waarde moet hebben van 0,75m²K/W. Hiermee wordt een isolatielaag van 3 tot 4 cm bedoeld, afhankelijk van het soort materiaal. Voldoe je niet aan de dakisolatienorm, dan kan de wooninspecteur bij inspectie jouw woning een beperkt aantal strafpunten toekennen. Vanaf 1 januari 2020 wordt dit opgetrokken naar 15 strafpunten. In zo een geval kan de overheid jouw woning onmiddellijk ongeschikt laten verklaren. Wordt jouw woning ongeschikt verklaard, dan moet je eerst de nodige werken uitvoeren zodat jouw woning weer conform de dakisolatienorm is.