De Isolatienorm 2020 in 7 punten
Sinds 2015 weten we dat de Isolatienorm 2020 eraan komt. Als je een huis bezit, ben je tegen begin volgend jaar verplicht het dak ervan te isoleren. Toch als die woning(en) voor 1 januari 2006 aangesloten werd(en) op het elektriciteitsnet. Oei, hoe zat dat nu weer juist? We overlopen even de belangrijkste punten. Dan weet je alles wat je weten moet!
Punt 1: De Isolatienorm geldt alleen in Vlaanderen, niet in Brussel en Wallonië.
Punt 2: De isolatiewaarde (of R-waarde) moet minimum 0,75m²K/W zijn. Wat? Dat is een laag van ongeveer 2-3 centimeter, afhankelijk van het materiaal waar je mee werkt.
Punt 3: Jouw huis (of huizen) moeten voldoen aan de nieuwe norm als ze voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten. Nieuwere woningen voldoen normaal gezien sowieso aan de norm.
Punt 4: Je moet de norm niet volgen als je studentenkamers verhuurt. Ook kamers en daken van minder dan 2m² zijn vrijgesteld. Gewone huurwoningen moeten wel voldoen.
Punt 5: Als je zolder niet verwarmd wordt, mag je gewoon de zoldervloer isoleren. Is het omgekeerde het geval, dan moet de isolatie over heel het plafond lopen.
Punt 6: Zorg ervoor dat je beschikt over het bouwplan, het energieprestatiecertificaat (EPC) en/of het postinterventiedossier. Heb je dat niet, laat dan je dakisolatie beoordelen door een energiedeskundige. Als een controleur langskomt, bewijs je met die documenten dat je de norm volgt. Merkt de controleur dat je niet in orde bent? Dan krijg je strafpunten. Als je 15 strafpunten hebt, wordt je woning ongeschikt verklaart. Je hebt daarna wel tijd om alles in orde te brengen.
Punt 7: Zie je de investering niet zitten? Troost je met de gedachte dat je bespaart op je energiekosten. Na een paar jaar heb je die centjes dus terugverdiend.
