Gespoten PUR
Gespoten PUR is het materiaal bij uitstek voor het isoleren van moeilijk te bereiken oppervlakken. Het behoort tot op de dag van vandaag nog steeds tot de populairste materialen. Het wordt meestal als een schuim aangebracht op de plaats dat men wil isoleren. Binnen enkele minuten vormt het gespoten schuim zich om tot een harde, ruwe materie.
Toepassingen
PUR (polyurethaan) komt vooral veel voor als dak- en vloerisolatie.
Bij vloerisolatie is het gespoten PUR heel populair omwille van de snelheid waarmee het kan worden aangebracht. Bovendien zal het meteen ook de leidingen mee wegwerken waardoor er geen verregaande vloeropbouw nodig is met onder meer een uitvullaag. Achteraf moet het enkel opgeschuurd worden en kunnen de chape en vloer worden gelegd.
Als dakisolatie is het populair omdat het kan aangebracht worden op anders moeilijk te bereiken plaatsen. Het schuim wringt zich tot in de kleinste spleten en kieren.
PUR wordt verder ook gebruikt als spouwmuurisolatie, vooral bij kleine spouwen.
Voordelen
- Het heeft een uitstekende isolerende werking met een gemiddeld lage lambda-waarde (0,026 W/mK) in vergelijking met andere materialen.
- Aangezien alles ter plaatse wordt gespoten zijn er geen koudebruggen en warmteverliezen mogelijk en zullen eventuele aansluitingen tussen muren, vloeren, dak, etc. naadloos gebeuren.
- Het schuim kan de kleinste gaten en spleten vullen. Ook onzichtbare en anders moeilijk te bereiken kieren kunnen zo gevuld worden. Op die manier sluit PUR overal perfect aan.
- Gespoten PUR is heel efficiënt door de snelheid waarmee het kan worden aangebracht en door de korte droogtijd. Bovendien is het ook makkelijk in gebruik. Na één dag is het al uitgehard.
- PUR is heel licht, stabiel en vormvast. Dat zorgt er ook voor dat het meteen beloopbaar is.
- Het is bestand tegen allerhande schadelijke stoffen als zuren, oliën en vetten.
- Het is waterdicht, dampdoorlatend en daardoor rotbestendig.
Nadelen
- Het is een relatief duur materiaal, zeker in vergelijking met glaswol. Men rekent gemiddeld 20 tot 30 euro per vierkante meter.
- Bij het plaatsen van PUR kan je last hebben van een lichte geurhinder.
- PUR is niet recycleerbaar en dus niet de meest groene mogelijkheid.
- Eenmaal uitgehard blijft er een ruw oppervlak achter, waardoor het eerst zal moeten vlak geschuurd worden wil men verder gaan tot het plaatsen van bv. chape.
- Nieuwe Europese regelgeving wil PUR verbieden tegen 2020 door de aanwezigheid van schadelijke stoffen in het materiaal.