Minerale wol
Minerale wol komt van gerecycleerd glas (glaswol) of vulkanisch gesteente (rotswol). De rollen minerale wol worden gebruikt voor hellende daken en zoldervloerisolatie, terwijl de vlokken vooral geschikt zijn voor het isoleren van eventuele spouwmuren. Glaswol is één van de meest gebruikte isolatiematerialen. Rotswol is dan weer iets duurder dan glaswol, maar heeft klassiek wel een hogere isolatiewaarde.
Voordelen
Een erg groot voordeel van deze soort isolatie is dat ze niet brandbaar, maar zelfs brandwerend is.
Daarnaast biedt het ook een goede bescherming tegen geluidsoverlast en heeft het een hoge isolatiewaarde. De lambda-waarde van minerale wol ligt tussen 0.032 en 0.040 W/mK
Bovendien is minerale wol milieuvriendelijk en duurzaam. Het maakt geen gebruik van chemicaliën voor de productie of verwerking en gaat erg lang mee.
Tenslotte heeft minerale wol een relatief goedkope prijs ten opzichte van andere isolatiematerialen, wat nog extra in de verf wordt gezet door de lange levensduur en het gebruiksgemak.
Nadelen
Een mogelijk nadeel van dit soort materiaal is de irritatie die kan optreden. Bij zowel inademing als aanraking kan het materiaal als irriterend worden ervaren. Je draagt dus best een stofmasker en handschoenen wanneer dit geplaatst wordt. Ondanks die lichte irritatie is er na een onderzoek door de Gezondheidsraad van de EU over productie en plaatsing van minerale wol gebleken dat deze geen bijzondere gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Ook neemt minerale wol wel geen vocht op, maar kan het wel nat worden. Zo verliest het een groot deel van haar isolerende waarde. Men gebruikt de wol dus best niet in vochtige ruimtes.