Nieuwbouw
Het beste moment om tot isolatie over te gaan is natuurlijk tijdens het bouwen van de woning. Het is maar logisch dat het nog steeds beter is om het huis van op voorhand al te voorzien van de nodige isolatie. De klassieke opbouw van een huis voorziet nagenoeg altijd een spouw. Afhankelijk van het stadium waarin de bouw zich bevindt, kan de spouw op eenvoudige wijze worden geïsoleerd. De voordelen die uit vroegtijdige isolatie voortkomen wegen niet op tegen de korte moeite en investering die erin kruipt. Muurisolatie bij nieuwbouw gebeurt in se op twee manieren. Enerzijds kan de isolatie plaatsvinden door het opvullen van de spouwmuur, anderzijds door het loutere materiaal dat men gebruikt voor de opbouw en structuur van de woning.
Isolatie door gebruikt bouwmateriaal
De isolatiewaarde van een muur ligt hem vaak al in de keuze van het materiaal waaruit die is gebouwd. Zo zullen skeletbouwen in hout- en beton van zichzelf al een grotere isolatie waarde hebben dan bv. staal of baksteen. De open stukken kunnen dan verder worden opgevuld met isolerend materiaal.
Spouwmuurisolatie bij nieuwbouw
In tweede instantie is er nog spouwmuurisolatie. Het overgrote deel van de huizen wordt traditioneel gebouwd met een binnenmuur, een buitenmuur en een spouw. Het is aan te raden die spouw meteen te vullen met isolatiemateriaal, nog terwijl het nieuwbouwproject in volle gang is. Bij nieuwbouw kan je op voorhand nog plannen hoe breed de spouw zal zijn, waardoor de waaier aan isolatiemateriaal heel ruim is. Meestal wordt er gekozen voor een spouw van ca. 5 cm.
In de meeste gevallen zal men de spouw deels opvullen met harde isolatieplaten van PIR, PUR en XPS die net iets minder dik zijn dan de spouw zelf. Zo ontstaat er een extra luchtspouw die voor extra ventilatie zorgt en de kans op vochtproblemen beperkt. In dit geval wordt er geen dampscherm geplaatst. Men verkiest deze optie omdat het gaat om dun isolatiemateriaal en men zo de breedte van de muren en dus eventueel plaatsverlies inperkt.
Ook kan de spouwmuur gewoon worden opgevuld met andere isolatiematerialen zoals PUR-schuim, EPS-parels en glaswolvlokken. Bij deze isolatiematerialen zal men wel een dampscherm plaatsen.
Isolatieschil
Essentieel voor muurisolatie is dat er rond de woning een isolatieschil wordt gelegd. Dit betekent dat muurisolatie naadloos moet aansluiten met onder andere de vloer- en dakisolatie, en het buitenschrijnwerk. Is dit niet het geval dan ontstaan er koudebruggen die warmteverlies en ongewenst vocht met zich kunnen meebrengen.
Voordelen
Het isoleren van muren is een slimme zet dat heel wat voordelen met zich meebrengt:
- Muurisolatie houdt de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer. Zo zal je leefomgeving steeds dat aangename klimaat hebben.
- Vochtproblemen door onder meer condens worden afgehouden, wat de gezondheid enkel maar ten goede kan komen.
- Hoe minder energie je moet opwekken of verbruiken, hoe beter. Isolatie zorgt voor een vermindering van het warmteverlies waardoor de energiefactuur snel goedkoper zal blijken. Energie besparen betekent namelijk ook geld besparen. Voordelig voor zowel je portemonnee als het milieu. Bovendien zijn er premies voorhanden voor verschillende soorten muurisolatie.
- Muurisolatie dempt omgevingsgeluid.