Isolatie
Na-isolatie

Opbouw zoldervloer

De manier waarop men zoldervloerisolatie installeert zal afhangen van het isolatiemateriaal dat men ervoor gebruikt. En dat hangt dan weer af van de constructie van het dak.

Bij massieve vloeren moet het isolatiemateriaal op de vloer zelf worden aangebracht. Hier kiest men vooral voor dun isolatiemateriaal zodat de ruimte niet te veel beperkt wordt. Hier kan men gespoten PUR, drukvaste isolatieplaten of isolatiedekens gebruiken.

Bij vloeren die bestaan uit een houten rastering met daarop planken zal men de isolatie zoveel mogelijk in de draagstructuur zelf aanbrengen. Hiervoor worden isolatiedekens en glaswolvlokken gebruikt.

Als de zoldervloer niet beloopbaar moet zijn, hoeft het isolatiemateriaal niet drukvast te zijn en volstaat de gespoten glaswol of minerale woldekens. Is dit wel het geval dan zal er afwerking nodig zijn met dragende houten platen. 

Het is ook belangrijk om steeds een dampscherm te plaatsen bij een onverwarmde zolder. Doet men dit niet, dan zal de vochtige lucht zich opstapelen waardoor de isolatiewaarde daalt. Het dampscherm komt onder het isolatiemateriaal te liggen, aan de warme zijde.

Isolatiematerialen

Bij het isoleren van je zoldervloer kan je gebruik maken van verschillende materialen. Het gebruikte materiaal hangt af van de constructie van de zolder, bv. als je zoldervloer van betonnen platen is gemaakt, dan kies je best voor isolatieplaten. We zetten de verschillende soorten isolatie met hun voor- en nadelen even op een rijtje.

  • Minerale woldekens uit glas- of rotswol komen meestal voor bij houten draagstructuren met balken. Dit gebeurt nauwkeurig zonder plaatsverlies. Woldekens zijn erg duurzaam en hebben geen risico op inzakken. Isolatie met woldekens is wel erg arbeidsintensief qua installatie omdat men de vloer moet openleggen en handmatig vullen.
  • Isolatieplaten: PUR- en PIR-platen zijn makkelijk en snel aan te brengen, maar zijn niet zo milieuvriendelijk. Ze zijn drukvast, zodat men ze makkelijk beloopbaar kan maken.
  • Gespoten PUR: dit kan snel en naadloos in alle hoekjes en kiertjes worden aangebracht, ook over leidingen. PUR is nagenoeg meteen beloopbaar. Goede ventilatie is wel belangrijk, want PUR kan geurhinder veroorzaken.
  • OSB-platen (Oriented Strand Board) zijn lichte maar bijzonder sterke platen. De duurzame platen zijn gemaakt van gelijmde houtvezels. Ze zijn bovendien beloopbaar wat ze geschikt maakt voor de zoldervloer.
  • Gespoten glaswol: dit recycleerbaar, niet-chemisch materiaal plaatst men in de vloer met een spuitmachine. Men kan er alle moeilijke plekken gemakkelijk en naadloos mee isoleren. Het is ook nog eens 100% brandveilig.
  • Cellulosevlokken worden vervaardigd uit oud krantenpapier. Dit maakt ze uiterst milieuvriendelijk. Ze worden net als glaswolvlokken in de zoldervloer gespoten. Cellulosevlokken hebben een hoge isolerende waarde, vooral qua akoestiek.
man brengt isolatie aan