Voor- en nadelen buitengevel
Extra isoleren van de buitengevel is altijd een goed idee. Toch heeft het naast elke andere manier van na-isoleren ook zijn eigen voor- en nadelen.
Voordelen
Het isoleren van je muren zorgt er ook voor dat de EPC-waarde van je huis daalt. Die toont aan hoe energiezuinig je woning is. Een EPC-attest is verplicht bij het verkopen en verhuren van woningen en blijft 10 jaar geldig. Met een lage score wordt je woning dus aantrekkelijker voor mogelijke kopers en huurders. Hoe lager de score, hoe meer energie je bespaart, en hoe meer geld je bespaart. Je kan zo jaarlijks gemakkelijk 200 euro besparen.
Omdat het isolatiemateriaal aan de buitenkant wordt geplaatst, krijgt je woning ook meteen een nieuwe, frisse uitstraling. Je kan zelf bijna volledig kiezen hoe dat er zal uitzien. Bovendien zorgt het ervoor dat de muren extra geluiddempend worden.
Dit is een zeer effectieve manier van isoleren, je kan gemakkelijk een dikke isolatielaag aanbrengen. Die isolatie geeft jou en je woning een verhoogd warmtecomfort. Bovendien heb je met buitengevelisolatie weinig kans op het ontstaan van vochtproblemen.
Nadelen
Voor het isoleren en daarna afwerken van je voorgevel heb je altijd een omgevingsvergunning nodig omdat het uiterlijk van je woning verandert. Dus ook bij het isoleren van je buitenmuur heb je die vergunning nodig. Vaak zal je woning namelijk extra ruimte gaan innemen. Als je echter je achtergevel of zijgevel(s) isoleert, dan is hiervoor in Vlaanderen geen vergunning nodig.
Het aanpassen van het uitzicht van de gevels mag niet altijd omwille van stedenbouwkundige voorschriften. Dit is vooral het geval bij appartementen en rijhuizen.
Buitenmuurisolatie is wel vrij duur. Het buitenschrijnwerk dat eraan te pas komt is arbeidsintensief en dus kostelijk en kan iets langer duren om te plaatsen. Bovendien heeft deze isolatiewijze een lange terugverdientijd.