Isolatie
Na-isolatie

Voor- en nadelen kelderplafond

Kelderplafondisolatie kan wonderen doen voor de energiekosten van je woning. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden.

Voordelen

Eerst en vooral zal je woning en vloer warmer aanvoelen. Je kan zo bijvoorbeeld gemakkelijk op je blote voeten rondlopen zonder het koud te hebben. Niet enkel op die manier zal het comfort van je woning stijgen. Kelderisolatie beperkt namelijk ook vochtproblemen.

De investering in kelderplafondisolatie zal ook zichtbaar zijn op je energiefactuur. Ook op termijn, want als je wil verkopen, zal deze isolatie de waarde van je woning naar omhoog duwen.

De werken gaan snel. Zowel het spuiten van PUR als het bevestigen van isolatieplaten nemen weinig tijd in beslag. Vaak zijn ze op één dag tijd al uitgevoerd. 

Nadelen

Er hangt een stevig prijskaartje aan de investering. De gemiddelde prijs van kelderisolatie valt grotendeels samen met de kost van het isolatiemateriaal en ligt rond de 25 euro per vierkante meter. Bij PUR ligt dit nog hoger. Dit wordt wel enigszins beperkt door de korte werkperiode en het feit dat er verschillende premies voorhanden zijn. 

Men moet opletten dat er geen luchtkanalen zijn die de kelder verbindt met de bovenliggende verdiepingen. Wanneer dit wel het geval is, beperkt men de ventilatie van de kelder en werkt men vochtproblemen in de hand. In dat geval kan de vochtwerende folie wel soelaas brengen.

De temperatuur in de bovenliggende kamers zal wel naar boven gaan, net zoals die van je vloer, maar in de kelder zal het gevoelig kouder worden. Het kan dan ook geen kwaad om de leidingen die in de kelder zouden liggen apart te isoleren, zodat ze bestand zijn tegen barsten en warmteverlies.