Algemeen (iso)
Men kan het effect dat vloerisolatie heeft op het wooncomfort niet langer ontkennen. Het gaat verder dan enkel het tegengaan van koude voeten in de winter. Vloerisolatie bespaart je heel wat geld en moeite. Steeds meer mensen kiezen ervoor en door nieuwe technieken en trends is er op korte tijd heel wat veranderd in de mogelijkheden. Komt daar nog eens bij dat de kosten relatief laag liggen, vergeleken met haar isolerende tegenhangers. Je vloer isoleren is dus meer dan een goede investering.
Werkwijze
Hoe men te werk gaat bij de opbouw van vloerisolatie is voor een groot deel afhankelijk van welk isolatiemateriaal men gebruikt. Meestal zullen de volgende elementen aanwezig zijn, zij het niet altijd in dezelfde volgorde.
- De basis van de vloer wordt gevormd door een betonplaat van zo’n 10 cm breed. Ze doet dienst als bescherming tegen vocht, schadelijke stoffen en ongedierte.
- Als extra bescherming tegen vochtproblemen komt hierop regelmatig een vochtscherm te liggen. Dat scherm bestaat uit een dunne folie.
- Het isolatiemateriaal zelf komt bovenop de beschermende folie. Deze klassieke opbouw gebeurt bijna altijd aan de hand van isolatieplaten.
- Bovenop de isolatie komen eventueel de leidingen van de verwarming te liggen of andere leidingen en bedrading.
- Hierop komt een laag chape van ca. 8 cm breed.
- Tenslotte voegt men een vloerafwerking naar keuze toe.
Isolatiematerialen
Dat PUR-schuim populair is, blijkt ook bij vloerisolatie. Die roem heeft het te danken aan haar aard als isolatiemateriaal én uitvuller. Het schuim zal zich vrij verspreiden over de betreffende oppervlakte. Zo kan het hardschuim zonder problemen op de leidingen worden gespoten en hen bedekken. Achteraf zal de verharde PUR wel nog moeten geschuurd worden vooraleer men de vloer aanlegt. Bovendien gaat het snel vooruit, zodat je vloer op slechts 1 dag kan worden geïsoleerd. Het heeft daarnaast ook de beste isolatiewaarde van de mogelijke materialen. Dit alles maakt het wel de duurste optie.
Bij isolerende chape is het isolatiemateriaal verwerkt in de chape zelf. Het is specifiek voor vloerisolatie ontwikkeld. Het is ook een erg drukvast materiaal. Men kan er alle hoeken gemakkelijk mee vullen zodat er geen naden ontstaan. Isolerende chape is vooral nuttig omdat er niet veel vloeropbouw aan te pas komt, onder meer omdat er geen uitvullaag nodig is. Vaak wordt het gecombineerd met andere isolatiematerialen omdat het meer materiaal vereist om dezelfde isolatiewaarde te bekomen dan bv. isolatieplaten.
Verder zijn er verschillende soorten isolatieplaten die gebruikt worden voor vloerisolatie, bijvoorbeeld PUR-platen, polystereen (Pr)-platen of minerale wol. Deze materialen worden net onder de vloerbedekking geplaatst. Daarom moeten de platen goed op elkaar aansluiten, moeten ze op een vlakke ondergrond worden geplaatst, waterafstotend zijn en over een goede drukvastheid beschikken. Hierdoor zullen er geen bacteriën, schimmels en ongedierte in gaan leven. Eventuele kieren en scheuren worden eerst opgevuld met gespoten isolatie.
Voordelen
Het grootste voordeel van vloerisolatie is en blijft natuurlijk het wooncomfort. De ideale vloerisolatie zorgt ervoor dat je woning koeler blijft in de zomer en de gevoelstemperatuur van je vloer rond de 20°C blijft tijdens de kille winterperiode.
Deze manier van isoleren is niet enkel gezond omwille van het behouden van een regelmatig klimaat, maar ook de luchtkwaliteit verbetert erdoor. Het zorgt er namelijk voor dat de luchtvochtigheid afneemt en dat vochtproblemen minder kans krijgen. Zo ontstaan er geen schimmels, houtrot of andere schadelijke gevolgen die kunnen wegen op de algemene luchtkwaliteit van je woning en dus onrechtstreeks ook op jouw gezondheid.
Vloerisolatie is in het algemeen een voordelige optie om te isoleren. Bovendien zijn er ook premies van toepassing die ervoor kunnen zorgen dat je je investering nog sneller kan terugverdienen. Nog sneller? Ja, want de energiekosten die uitspaart door minder te moeten verwarming of verkoelen, zie je direct op je energierekening.