Betonbouw
Beton is niet weg te denken uit de bouwwereld. Al sinds de klassieke oudheid sieren gigantische bouwwerken van beton deze aardbol. Betonnen bruggen, tempels en badhuizen werden dagelijks door duizenden burgers gebruikt. Beton was letterlijk een geschenk. En toch is het op vlak van woningen niet zo voor de hand liggend.
Net als staalbouw komt betonbouw bij ons het meeste voor in de industrie. Ook beton is aan een opmars bezig aan een enorm rap tempo. Onder impuls van de vakmannen binnen de bouwsector neemt het stilaan terug zijn rechtmatige plaats op tussen de bouwmethodes.
Opbouw
Bij betonbouw zal de hele dragende structuur, en vaak de complete ruwbouw, bestaan uit beton. Er komt daarbij geen metselwerk aan te pas. Men kent twee manieren om over te gaan tot betonbouw.
Prefab betonblokken
Wanneer men prefabbeton gebruikt voor het bouwen van een woning, volgt men eigenlijk de systeembouwmethode. Betonnen bouwelementen worden op voorhand geproduceerd in een fabriek. Alle elementen samen worden dan later op de bouwwerf in mekaar gezet. Ze zijn voorzien van alle nodige leidingen, isolatie, etc.
Hun voordeel ligt vooral in de snelheid waarmee ze worden opgebouwd. Bovendien moet er geen enkele rekening worden gehouden met weersomstandigheden aangezien alles wordt geproduceerd binnen de fabriek. De kwaliteit van het beton zal zo ook hoger liggen dan bij stortbeton. Je krijgt een betere kwaliteit voor een lagere kostprijs.
Stortbeton
De meer traditionele manier van betonbouw, is het ter plaatste te storten. Hier maakt men gebruik van grote bekistingsstructuren die dan worden gevuld met beton. Aangezien het nieuwe beton hier wel wordt vrijgesteld aan de weersveranderingen, is er minder controle op de kwaliteit van het beton.
Voordelen
Betonbouw verloopt snel en gemakkelijk.
In de opbouwfase is beton heel flexibel. Men kan er eender wat met doen en de toepassingsmogelijkheden zijn dan ook eindeloos.
De stevigheid van beton lijkt logisch. Het is dan ook heel draagkrachtig en nagenoeg onverzetbaar.
De isolatiewaarde van beton ligt heel hoog. Dit maakt het bovenal ook erg energiezuinig.
Beton heeft een erg lange levensduur vergeleken met zijn tegenhangers.
Door de aard van beton is het waterdicht en luchtdicht, wat de isolatie extra ten goede komt.
Nadelen
Hoewel de mogelijkheden vooraf zo goed als onbeperkt lijken, ligt de situatie achteraf heel anders. Eenmaal de woning gebouwd is, zal het heel wat ingewikkelder zijn om aanpassingen te doen.
De grootte van de prefab-onderdelen en de bekisting maken ze praktisch gezien moeilijk te vervoeren naar de bouwplaats.
Op zich is de bouw volgens deze methode duurder dan de traditionele methode.
Beton is heel zwaar, waardoor ook de funderingen heel wat meer draagkracht zullen moeten bezitten.