Houtskeletbouw
Een aantal decennia geleden kwam de houtskeletbouw overgewaaid uit Scandinavië en Noord-Amerika waar het al jaren de populairste bouwmethode is buiten de grote steden. Net zoals bij de mens bevindt het skelet zich enkel aan de binnenkant d.w.z. dat enkel de structuur binnenin het huis uit hout zal bestaan, terwijl de buitengevel veelal uit klassieke gevelstenen zal bestaan. Dit zorgt ervoor dat eenmaal het huis is afgewerkt, je van buitenaf amper een verschil zal merken met een traditioneel gebouwde woning.
Structuur
Bij deze bouwmethode bestaan alle dragende muren en de dakstructuur uit houten balken. Zij vormen samen het skelet van het huis en dragen dus als het ware je huis. De bekleding van de balken bestaat vervolgens uit houten platen. De ruimte die zich bevindt tussen de balken kan men opvullen met isolatiemateriaal. De afwerking kan in alle stijlen gebeuren, en met alle materialen zodat huizen met een houtskeletstructuur ook regelmatig een bakstenen gevel zullen hebben. Je kan je woning dus afwerken naargelang je eigen smaak en wensen.
In sommige gevallen wordt de volledige houten structuur, wanden, balken en palen prefab geproduceerd in een bewerkingsfabriek. Naast de wanden zelf zullen dan ook de isolatie, kozijn en beglazing vaak al in de wanden zijn verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de huizen nagenoeg meteen water- en winddicht kunnen worden gemaakt.
Voordelen
Bouwen in hout gaat snel. In tegenstelling tot de traditionele bouwmethodes is er bij houtskeletbouw geen sprake van droogtijden en dus ook amper van bouwvocht. Zo kan er sneller aan de afwerking worden begonnen. Normaal gezien moet je rekenen op een tweetal maand voor de realisatie van de structuur.
Houtskeletbouw kent bijna geen grenzen betreffende design en architectuur. Alle bouwstijlen zijn zo mogelijk.
Vooral mensen die er een ecologische, milieuvriendelijke visie op na houden, opteren voor deze vorm van bouwen. Houtbouw vereist de minste energie van alle bouwmethoden bij de verwerking, laat nagenoeg geen bouwafval achter en is bovendien recycleerbaar.
Hout zorgt voor een gezond binnenklimaat en een uitstekende akoestiek.
De houten structuur is relatief licht en heeft dus ook minder fundering nodig. Dit maakt het de uitgelezen bouwmethode voor minder draagkrachtige gronden.
Hout is door zijn poreuze cellenstructuur een erg geschikt natuurlijk isolatiemateriaal, meer zo dan baksteen. Zo houdt het goed lucht vast, wat op zich goede isolatie is. Bovendien zorgt de skeletstructuur voor voldoende ruimte voor het aanbrengen van bijkomende isolatie.
Nadelen
Het hout vangt de warmte op waardoor het in de zomer heel snel kan opwarmen. Ventilatie is dan ook onmisbaar. Massieve houtbouw heeft dit probleem niet echt.
Het kent maar beperkte mogelijkheden om de woning aan te passen of uit te breiden.