Massieve houtbouw
De tweede variant van de houtbouw is de zogenaamde massieve houtbouw. Men plaatst balken uit massief hout rechtstreeks op de fundering, zonder daarbij gebruik te maken van mortel, beton of bakstenen. Op die manier worden ze verankerd op de fundering en horizontaal op elkaar gestapeld. In grote lijnen heeft massieve houtbouw, of houtstapelbouw, dezelfde karakteristieken als houtskeletbouw.
Opbouw
De benaming houtstapelbouw zegt het zelf: men stapelt balken op mekaar. Balken uit massief of gelamineerd hout wordenrechtstreeks geplaatst op een fundering zonder aanhechtingsmiddel. Vaak wordt gekozen voor gelamineerd hout omdat het minder uitzet en krimpt dan massief hout en op die manier steviger is. Het wordt gemaakt door meerdere lamellen te vingerlassen en horizontaal te verlijmen.
Via een tand- en groefsysteem worden de balken horizontaal op mekaar gestapeld zodat er een massieve, houten muur ontstaat. De hele structuur steunt op funderingen, die omwille van het lichte materiaal minder draagkracht moet hebben. De ondergrond wordt gevormd door een massieve houten vloerplaat waaronder de bedradingen en leidingen komen te liggen.
Bij massiefbouw bestaan de binnenmuren volledig uit hout, wat bij houtskeletbouw niet het geval is. Dit geeft een heel rustiek en landelijk gevoel aan de woning. De afwerking aan de buitenkant kan vrij worden gekozen, zelfs bakstenen zijn daar mogelijk.
Voordelen
Bouwen in hout gaat vooruit. Er is geen sprake van droogtijden. Zo kan er sneller aan de afwerking worden begonnen. De bouwtijd is slechts twee maand, wat betrekkelijk korter is dan veel andere bouwmethodes.
Bouwen in hout is ecologisch én milieuvriendelijk. Het vereist amper energie bij de verwerking, laat geen bouwafval achter en men kan het volledig recycleren.
Hout zorgt voor een gezond binnenklimaat en een uitstekende akoestiek.
Hout is een licht en buigzaam materiaal en heeft daarom minder fundering nodig. Bovendien geeft dit nóg meer constructiemogelijkheden en is het beter bestand tegen natuurgeweld.
Hout is een erg geschikt isolatiemateriaal. Zo houdt het goed lucht vast, wat op zich goede isolatie is. Hout zal in de zomer verfrissen en de winter de warmte vasthouden.
Als je kiest voor bouwen in hout, dan ga je voor een relatief goedkope bouwmethode.
In tegenstelling tot houtskeletbouw is massieve houtbouw overal even sterk.
Nadelen
De massieve structuur zet uit, wat in tegenstelling tot skeletbouw niet kan worden opgevangen door andere materialen.
Enkel geschikt voor woningen met maximaal één verdieping.
Het hout vangt de warmte op waardoor het in de zomer heel snel kan opwarmen. Ventilatie is dan ook onmisbaar.
Beperkte mogelijkheden om een woning aan te passen of uit te breiden.