Dunmetselen
Dunmetselen, of metselen in dunbed, is eigenlijk een combinatie van metselen en verlijmen. Er wordt wel gebruikgemaakt van mortelspecie, maar een kleine hoeveelheid. Zo heeft deze techniek het uitzicht van verlijmen, met de technische eigenschappen van metselen.
Werkwijze
Bij dunmetselen wordt er gebruik gemaakt van dunmortel die met een klein truweel wordt aangebracht op de gevelstenen. De mortel die men hier gebruikt hecht beter aan dan de mortelspecie die bij traditioneel metselwerk de basis vormt. Dit komt omdat het nog voldoende water bevat om in de kleinste gaatjes te kunnen dringen en te verharden. De hoeveelheid water dat men gebruikt moet wel aangepast worden aan de soort gevelsteen.
De voegen bij metselen in dunbed zijn hier veel dunner, tot max. 7 mm. Dit heeft tot gevolg dat men heel wat minder mortelspecie zal nodig hebben. Het verschilt van verlijmen door de manier waarop het wordt aangebracht en de aarde van de mortelspecie.
Voordelen
Door de smalle voegen krijgt je gevel een heel strakke, massieve uitstraling. Op die manier treden de gevelstenen meer naar de voorgrond terwijl de voegen slechts een figurantenrol. Dit geeft je huis een modernere en meer afgewerkte look.
Voor dunmetselen heb je slechts de helft van de mortel nodig die je gebruikt bij traditioneel metselen. Bovendien hoef je ook niet na te voegen doordat de mortel amper in aanraking komt met externe factoren.
De mortelspecie waarmee men de stenen bij de methode bedekt, zal door de vochtige aard beter aanhechten. Dit zorgt ervoor dat de gevel veel sterker en steviger zal staan.
De mortel is bovendien verkrijgen in heel wat kleuren om perfect aan te sluiten op je buitengevels.
Nadelen
Minder mortelspecie betekent een minder brede voeg. Een minder brede voeg betekent dat je de verloren hoogte zal moeten opvangen. Dit betekent dat er vaak een derde meer gevelstenen nodig zal zijn om dezelfde muurhoogte te bereiken.
Hoe meer gevelstenen er nodig zijn om te bouwen, hoe hoger de prijs. Ook de gespecialiseerde mortel zal een stuk duurder zijn dan de traditionele tegenhanger.
Bovendien moet het dunmetselen heel nauwkeurig gebeuren omdat fouten sneller en duidelijker zichtbaar zijn en een direct invloed zullen hebben op het uiterlijk van de gevel. Vooral bij een verschil in breedte van de voegen, zal dit snel in het oog springen.