Gevelstenen
Bakstenen zijn niet weg te denken uit onze bouwcultuur. Het is een warm en authentiek product, gemaakt uit 100% natuurlijke stoffen. Dit maakt het niet enkel erg sfeervol maar ook duurzaam. Bakstenen kunnen de weersomstandigheden wel 100 jaar doorstaan. Bovendien zijn er intussen zoveel veranderen in samenstellingen, technieken en bakwijzen dat de mogelijkheden eindeloos lijken. Dit geeft architecten en bouwers een massa aan alternatieven, elk met een eigen persoonlijkheid en uitstraling.
Opbouw
Alhoewel bakstenen vaak in de smaak vallen en nog steeds enorm populair zijn, komt er wel wat werk bij te kijken om ze te plaatsen. De extra muur die de bakstenen vormen moeten op een fundering komen rondom het huis. Om die te gieten moeten er ook sleuven worden gegraven. Laat je hiervoor echter wel eerst adviseren door een architect aangezien dit delicaat werk is en een fout de stabiliteit van de woning kan teniet doen. Eenmaal de fundering is uitgehard, kan je de nieuwe muur metselen met spouw tegen de isolatieplaten. Aangezien deze werken een grote omvang hebben, wordt deze enkel toegepast bij grondige renovaties.

Soorten
Typisch kan men drie soorten gevelstenen onderscheiden.
Handvormgevelstenen
Vroeger werden handvormstenen gemaakt met de hand. De steenbakker gebruikte houten bakjes die hij vulde met een dunne laag zand en veel klei. Alles werd goed aangedrukt zodat een rechthoekige blok werd gevormd. Het resultaat werd dan boven een heet vuur gebakken of zelfs gedroogd in de zon. Tegenwoordig wordt hetzelfde proces gebruikt, maar wordt dit wel overgenomen door machines.
De oppervlakken van handvormgevelstenen zijn erg ruw en oneffen. Ze zijn allemaal onregelmatig gevormd wat hen een unieke look geeft. Ze zijn te verkrijgen in alle kleuren. Qua sfeer zijn ze bovendien nagenoeg tijdloos.
Strengpersgevelstenen
Deze gevelstenen worden in lange strengen geperst en dan versneden in de vorm van een baksteen. Ze kunnen op die manier in eender welke lengte en vorm worden gemaakt. Ze kunnen ook worden afgewerkt met zand.
Strengpersgevelstenen zijn sterk afgelijnd en hebben rechte randen. In tegenstelling tot de handvormgevelstenen zijn deze stenen perfect glad. Ze komen zowel voor met als zonder gaten.
Vormgevelstenen
Vormgevelstenen worden op dezelfde manier gemaakt als handvormstenen nu. De randen ervan zijn regelmatig wel afgerond en zullen naarmate de tijd afbrokkelen. Bovendien zullen ze meestal voorzien zijn van vijf bezande stenen waardoor er geen zichtbare nerven zijn en ze een heel korrelig oppervlak hebben. Ze lijken ook veel strakker en uniformer dan hun tegenhangers.

Voordelen
Het grootste voordeel van gevelstenen is waarschijnlijk hun levensduur. Bakstenen zijn erg duurzaam en zijn bestand tegen de meest gure weersomstandigheden. In normale omstandigheden overleven de meeste gevelstenen makkelijk gedurende 100 jaar.
Bovendien zijn er een heel veel keuzes op vlak van bakstenen. Tegenwoordig vind je ze in vele kleuren, afhankelijk van de kleisoort, de gebruikte techniek en de temperatuur waarop ze worden gebakken. Ook heb je ze in verschillende groottes, voornamelijke dan dankzij de strengperstechniek.
Bakstenen hebben natuurlijk ook een heel authentieke en ook natuurlijke look. Ze passen zo in elk decor.
Nadelen
Het bouwen van een bakstenen gevel is best arbeidsintensief. Daarnaast moeten er sowieso al meer werken gebeuren door het plaatsen van meer en bredere funderingen, waarop de muren stevig kunnen worden gezet. Het kan nooit kwaad om je daarom te laten bijstaan door een expert, en/of door je architect.
Prijs
Qua prijskaartje reken je best op 70 tot 90 euro per vierkante meter. In vergelijking met andere soorten gevelbekleding is dat waarschijnlijk een middenmotor.