Ruwbouw
Gevelbekleding

Leien

Een soort gevelbekleding die geleidelijk aan wint aan populariteit is het gebruik van leien. Ze hebben niet enkel een unieke, moderne uitstraling ten gevolge van hun natuurlijke basis, maar zijn tevens milieuvriendelijk en duurzaam. Je kan hier kiezen tussen twee soorten. De eerste zijn de kunstleien. Deze worden gemaakt van cement met kunststofvezels en zijn zeer maatvast. De tweede soort zijn de natuurleien, bestaande uit luxueuzere, natuurlijke leisteen. 

Opbouw

Hoe je gevel er precies uitziet, wordt niet enkel bepaald door de soort leien die je gebruikt, maar ook door de opbouw van je gevelbekleding. Bij het plaatsen van leien kan je op verschillende manieren te werk gaan.

Enerzijds wordt er gebruikt gemaakt van de zogenaamde dubbele dekking. Hierbij worden de leien verticaal geplaatst zodat ze elkaar overlappen. Anderzijds kunnen ze ook horizontaal worden geplaatst op een houten onderstructuur. Ze kunnen dan rechtstreeks of halfsteens onder elkaar worden geplaatst.

Onderhoud

Zowel natuurleien als kunstleien zijn onderhoudsarm. Je moet geen speciale maatregelen nemen om de gevel te beschermen. Indien je leien op je dak hebt liggen, behandel het dak dan met een anti-mos product. Ook is het aangeraden om bladafval zo snel mogelijk van het dak te verwijderen. Onder de bladeren blijft de dakbedekking vochtig. Langdurig vochtige dakbedekking is een voedingsbodem voor mossen en algen.

Soorten

Er zijn twee soorten leien. Beiden worden naast als gevelbekleding ook gebruikt als dakbedekking.

Kunstleien

Kunstleien bestaan uit een mengsel van cement en kunststofvezels. Omwille van hun lage prijs, lichte gewicht en sterke aard zal men eerder gaan kiezen voor dit type lei. Bovendien zijn ze te verkrijgen in heel wat uitvoeringen zodat ze overal kunnen worden geplaatst. Het grootste nadeel van kunstleien is hun beperkte leefduur. Normaal gaan ze zo’n 20 à 35 jaar mee vooraleer ze aan vervanging toe zijn.

Natuurleien

Natuurleien kennen hun oorsprong in natuursteen. Er is een groot aanbod aan natuursteen doordat het overal ter wereld wordt ontgonnen. De leien zijn allen uniek doordat ze elk een andere kleur, structuur en oppervlak zullen hebben. Dit geeft hen een erg dynamische, natuurlijke uitstraling. Daarnaast zijn ze sterk en bestand tegen alle natuurlijke elementen. Qua duurzaamheid overtreffen ze de kunstleien met gemak met een levensduur tot wel 100 jaar. De prijs van natuurlijke leien ligt dan weer ver boven het gemiddelde.

huis

Voordelen

Leistenen hebben een unieke en dynamische uitstraling. Bovendien zijn er zo veel afwerkingsmogelijkheden en opbouwmethodes dat je volledig je eigen, persoonlijke weg kan kiezen. Leien zijn te verkrijgen in tal van kleuren, texturen, vormen en groottes. In combinatie met daken uit hetzelfde materiaal kan dit bovendien een erg strakke, moderne look opleveren.

De leien bieden daarnaast een erg verregaande bescherming tegen de Belgische weersomstandigheden. Vooral tegen neerslag zijn ze erg bestand. Natuurstenen kunnen door hun harde oppervlak en natuurlijke oorsprong bescherming bieden tegen zowat elk element.

De duurzaamheid van natuurleien is een erg groot pluspunt van de gevelbekleding. Hoewel kunstleien veel beperkter zijn qua levensduur, zullen vele leveranciers wel een garantietermijn geven van ca. 30 jaar. Op die manier wordt ook hun duurzaamheid voor een deel verzekerd.

Nadelen

Leien zijn betrekkelijk duur. Natuurleien zijn op zich al heel duur maar ook de manier waarop alle leien geplaatst worden is dat. Het zetten van leien neemt namelijk wel wat tijd in beslag en is ook nog eens betrekkelijk arbeidsintensief. Dit alles doet de prijs makkelijk toenemen.

Een ander nadeel is het onderhoud. Vooral kunstleien moeten goed onderhouden worden, wil je ze niet te snel moeten vervangen. Ze zijn gevoelig voor mossen en schimmels wat hun onderhoud bemoeilijkt en noodzakelijk maakt.

Prijs

De prijs om je gevel met leien te bekleden licht voor kunstleien tussen 75 en 90 euro per vierkante meter. Voor natuurleien mag je daar zelfs nog een heel stuk bijdoen en betaal je gemiddeld tussen 110 en 125 euro afhankelijk van de beschikbaarheid en leverbaarheid van de natuursteen.