Ruwbouw
Gevelbekleding

Steenstrips

Als je tegen je isolatie een nieuwe buitenmuur wil plaatsen is er heel wat beschikbare ruimte nodig omdat er een nieuwe fundering moet worden gegoten. Om dit probleem op te lossen is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om gebruik te maken van gevelisolatie met steenstrips. Dit zijn stroken die uit baksteen worden gezaagd en aan de gevels worden bevestigd. Hierdoor krijgt de gevel wel het uitzicht van een bakstenen muur, zonder het ruimteverlies dat hier normaal mee gepaard gaat.

Opbouw

Steenstrips zijn dunne strips (tussen de 22 en 24 mm dik) die gezaagd worden uit baksteen. Er is een groot aanbod kleuren steenstrips voor handen. Indien er beschadigingen aanwezig zijn aan de buitenmuur, zullen deze wel eerst moeten worden hersteld. Uiteraard wil je dat je steenstrips recht en gelijk hangen. Om dit te garanderen, wordt gewerkt met houten profielen waartussen een metselkoord is gespannen. De steenstrips worden dan met een speciale lijm bevestigd, waarna ze gevoegd worden.

Het plaatsen van de steenstrips kan op drie manieren worden uitgevoerd. Ten eerste kan deze rechtstreeks op de bestaande gevel worden geplaatst. Dit is de snelste manier maar wordt afgeraden wanneer er geen spouwmuur aanwezig is. Ten tweede kan deze rechtstreeks op de bestaande gevel mét spouwmuur worden bevestigd. Het is wel belangrijk dat de luchtspouw volledig luchtdicht is om een goede isolatie te voorzien. Ten derde kan de buitengevel worden verwijderd. Dit is uiteraard de meest drastische manier. Hier wordt de luchtspouw verwijderd, waarna de nieuwe isolatie en de steenstrips rechtstreeks tegen de binnenmuren worden geplaatst.

muur, metselen

Voordelen

Je gevels krijgen het authentieke uitzicht van een bakstenen muur, zonder dat er sprake is van het verlies van ruimte door de dikte van de stenen. Bovendien heeft het alle karakteristieke voordelen van gevelbepleistering.

Als gevelbekleding zijn ze uitermate makkelijk te combineren met bijkomende isolatie. Zo kunnen ze worden aangebracht op isolatieplaten die op hun beurt aan de muur worden bevestigd. Zo kan je een betere isolatie en een verfrissende nieuwe look verzekeren met één opknapbeurt.

Ook steenstrips hebben een uitgebreid gamma aan mogelijke formaten en vormen. Hoewel vooral baksteenstrips worden gebruikt, kunnen ook andere steensoorten worden gebruikt zoals natuursteen, sierstenen en beton.  Meestal worden ze ook gewoon op maat gezaagd.

Het plaatsen van steenstrips kan erg snel gaan, maar moet wel nauwkeurig gebeuren om het gewenste effect te kunnen bekomen.

Tenslotte zijn ze het ideale materiaal voor renovaties. Door de beperkte dikte van de strips en de mogelijkheid om extra te isoleren zijn ze perfect om de beschikbare ruimte maximaal te benuttigen.

Nadelen

Steenstrips hebben bijna enkel maar voordelen dus dan is het niet te verwonderen dat het enige nadeel de prijs zal zijn. Voor het materiaal en de installatie betaal je al makkelijke tot 200 euro per vierkante meter. Verkies je daarnaast om het te gaan combineren moet isolatie, dan zal die prijs nog veel hoger oplopen.

Prijs

De kostprijs van het loutere materiaal met installatie loopt gemiddeld op tot 150 à 200 euro per vierkante meter. Er zijn echter ook steenstrips te verkrijgen in combinatie met isolatieplaten. In dat geval zal die prijs makkelijk 50 euro duurder komen te liggen.