Verlijmen
Bij verlijmen gaat men gelijkaardig te werk als bij metselen, met dat verschil dat men de bakstenen hier aan mekaar lijmt met een veel dunnere lijmmortel. Die wordt op de steenlaag aangebracht met behulp van een spuitpomp of mortelspuit, i.p.v. het klassieke truweel.
De voordelen
Het uitzicht oogt veel gestroomlijnder. Door de afwezigheid van echte voegen lijkt het alsof de bakstenen gewoon zijn gestapeld en één enkel vlak vormen. Door de strakke uitstraling wordt verlijmen vaak toegepast in de moderne architectuur. Ook krijg je nu de mogelijkheid om de kleur aan te passen.
Zoals gezegd zijn er geen echte voegen bij verlijmen. Navoegen zal dus ook niet nodig zijn. Bovendien zorgt dit ervoor dat lijmen veel properder zal zijn en minder afval zal afgeven.
Lijmmortel is heel sterk, tot wel drie keer sterker dan gewone mortel. De bakstenen hechten nog beter aan elkaar dan bij metselen door bepaalde bestanddelen die de lijm bevat.
Lijmen is ook gewoon erg snel. Men hoeft zich niet bezig te houden met mortelspecie en kan snel met een mortelspuit hele rijen aan mekaar lijmen. De droogtijd is bovendien slechts zo’n 2 dagen.
Door de afwezigheid van voegen zal de muur minder waterdoorlatend zijn en zal er dus minder kans zijn op kalkaantasting en bouwvocht.
De nadelen
Lijmmortel is duur. Niet enkel door de duurdere bestanddelen, maar ook omdat er ongeveer een derde meer bakstenen nodig zijn dan wanneer je dezelfde structuur zou metselen. In dat laatste geval zijn er namelijk voegen die bijdragen tot de hoogte van het gebouw. Men bespaart aan de andere kant wel op tijd en eventuele latere herstellingskosten.
Het uitzetten van de eerste laag bakstenen moet heel precies gebeuren wil de rest van de structuur geen latere problemen kennen. Alles wat voorzichtig en nauwkeurig moet gebeuren, vergt meer tijd.