Ruwbouw
Kelder

Kruipkelder

Een kruipkelder is een lage open ruimte onder de vloerplaat die helpt om problemen met grondwater en overstromingen te voorkomen. Tevens draagt het bij tot een gezond klimaat dat bijdraagt aan de duurzaamheid van de constructie van je woning door de constante temperatuur van 10°C doorheen het hele jaar. In de kruipkelder worden vaak rioolbuizen en kabels opgeborgen.

Tijdens de ruwbouw fase moet je al rekening houden met de bemalingsniveaus van kanalen en rivieren in de omgeving. Houd rekening met een marge van 300 mm meerhoogte voor de bovenkant van de bodemafsluiting tot aan het wateroppervlak. Vergeet ook niet om achteraf je kruipkelder voldoende te ventileren.

Vergeet verder niet je kruipkelder te isoleren. Je kan op twee manieren isoleren. Ten eerste kan je hetkelderplafond isoleren. Dit is de onderkant van de vloer, zoals hierboven werd vermeld. Kan je rechtstaan in je kelder en is er plaats om isolatiewerken uit te voeren, dan wordt meestal voor deze optie gekozen. Ten tweede kan je de kelderbodemisoleren. Dit heet bodemhygrolatie en wordt voornamelijk bij kruipkelders toegepast. De kelder wordt hier deels opgevuld met een licht isolatie- materiaal. Een voordeel hier is dat bodemisolatie zeer vocht-regulerend is voor je woning. Om een kruipkelder te isoleren is een hoogte van 50cm het minimum.