Cellenbeton
Cellenbeton kende zijn oorsprong in de jaren ’50 en werd voornamelijk toegepast in de industriebouw, maar de laatste jaren maakte het zijn opmars binnen de particuliere woningbouw. Dit heeft vooral te maken met dat het een hoge isolatiewaarde haalt, waardoor er makkelijk aan de EPB-eisen kan worden voldaan. Het materiaal, dat verder ook bekend staat als gasbeton of ytong, wordt opgebouwd uit zand, cement, kalk en water is bovendien ook nagenoeg volledig recycleerbaar.
Kenmerken
Cellenbeton is bezig aan een sterke opmars, wat niet te verwonderen is door de vele voordelen die het biedt. Toch moeten we de karakteristieken met enige voorzichtigheid bekijken.
- Cellenbetonblokken bevatten erg veel poriën die vol zitten met lucht. Daardoor bieden ze een uitstekende thermische isolatie en zal bijkomende isolatie zelden nodig zijn. Hierdoor zal 1 massieve muur uit cellenbeton vaak al volstaan.
- Het is bovendien een volledig bouwsysteem waarmee elke woning van kelder tot dak kan worden opgebouwd. Zo bestaan er ook vloerelementen, dakplaten en welfsels uit het materiaal zodat er steeds een naadloze aansluiting kan zijn tussen alle onderdelen. Ook dit bevordert de isolatie en verkleint de kans op koudebruggen.
- De blokken worden meestal verlijmd, maar ook tand- en groefsystemen komen meer en meer voor bij grotere formaten. Bovendien zijn ze ook licht, wat de plaatsing makkelijker maakt. Het beperkte gewicht maakt cellenbeton ook geschikt voor renovaties of minder stevige bouwgronden.
- Cellenbeton verliest wel aan isolerende waarde wanneer het nat is waardoor het aangeraden is om het af te werken met vochtwerende gevelbekleding of te beschermen met een vochtwerend middel.
- De druksterkte van de blokken is wel beperkt zodat je in principe niet hoog kan bouwen. Door nieuwe ontwikkelingen op vlak van techniek kan men wel al tot vijf verdiepingen hoog bouwen zonder enig risico te lopen.
Deze pagina werd afgedrukt op 16 oktober 2024 vanop Bouwslim.be