Ruwbouw
Structurele materialen

Vloerelementen

Vloerelementen vormen een niet-onbelangrijk deel in het bouwproces. Tijdens de ruwbouwwerken komen ze terecht boven de eventuele kelder. Ze zullen de basis vormen waarop de binnenmuren terechtkomen. Bovendien zullen er ook vloerelementen ook bovenop die muren komen te liggen. Op die manier creëren ze de scheiding tussen de verschillende verdiepingen van een gebouw. Deze elementen zullen dus ook isolerende aspecten meten meekrijgen.

In de praktijk maakt men een onderscheid tussen drie soorten vloerelementen, die elk hun populariteit te danken hebben aan heel specifieke kenmerken. We zien betonnen vloerelementen, balken en potten en breedplaatvloeren, die het nut respectievelijk bewijzen in nieuwbouwprojecten, renovaties en appartementen.

Betonnen vloerelementen

Betonnen vloerelementen of welfsels moeten dienen als basis van een bouwlaag. Ze moeten dus steeds de muren van de bovenstaande verdieping kunnen dragen. Men kiest voor welfsels omdat ze snel kunnen worden afgewerkt en voordelig zijn. Ze komen dan ook het meeste voor bij nieuwbouwprojecten. Ook binnen dit type zijn er verschillende soorten:

  • Gewapend
    Welfsels in gewapend beton zijn holle betonnen vloerelementen die vooraf op maat worden gemaakt. Hierop komt een dunne betonnen laag waarin vaak nog een wapeningsnet wordt geplaatst om meer stevigheid te bieden. Ze kunnen snel worden geplaatst, zijn veruit de goedkoopste optie, maar zijn beperkter in lengte en draagkracht dan de voorgespannen variant.
  • Voorgespannen
    Hier wapent men de welfsels al tijdens de productie en wordt die wapening onder spanning gebracht. Dit bevordert de draagkracht van de welfsels en maakt langere overspanningen mogelijk. Hun plaatsing komt in snelheid overeen met gewapende welfsels maar de prijs ligt wel hoger.

De onderstaande type zijn meer een verschil in afwerking dan een echte aparte soort, en hebben dus voornamelijk esthetische waarde.

  • Welfsels met een ruwe of gewafelde onderzijde zijn vooral geschikt als je ze nadien nog wilt afwerken. Pleisterwerk zal zich makkelijker hechten een het ruwe oppervlak en gipsplaten en planken kunnen makkelijker worden bevestigd op gewafelde ondergronden. Bovendien hebben ze minder kans op schade door uitzetting en inkrimping bij vorst.
  • Gladde gewelven zijn onderaan dan weer glad afgewerkt. Die zijn het meeste geschikt voor oppervlaktes die niet meer moeten bijkomend moeten worden afgewerkt worden dan met een laagje verf of glans. Zij hebben op zich al voldoende uitstraling. Ze kunnen natuurlijk ook nog steeds verder worden afgewerkt, als je dat zelf wil.

Balken en potten

Een andere manier van vloerelementen plaatsen is het gebruiken van balken en vulstenen, of zogenaamde potten. Men laat betonbalken rusten op dragende muren. Tussen de balken worden de potten geplaatst uit keramiek, hout, beton of zelfs kunststof. Als afwerking komt er een wapeningsnet met daarbovenop een druklaag in beton.

Deze manier is vooral heel makkelijk bij renovaties. De elementen die men gebruikt zijn klein en licht, en kunnen makkelijk worden gehanteerd. Dit maakt ze ook praktisch te gebruiken bij anders moeilijk te bereiken stukken. Men kan ze dus ook bijna altijd plaatsen zonder dat er een kraan aan te pas moet komen. Ook bij het uitbreiden van je woning kunnen balken en potten hun nut bewijzen. Bij nieuwbouw komt dit minder voor en komen voornamelijk keramische potten aan bod. Zij doen dienst als warmtebuffer en kunnen zo gecombineerd worden met vloerverwarming.

Deze vloerelementen zijn duurder in prijs, maar in vele gevallen ook de enige optie.

Breedplaatvloeren

Breedplaatvloeren, die ook bekend staan onder de naam predallen, hebben vooral akoestisch een stapje voor op de rest. Ze bestaan uit dunne, lichtgewapende betonplaten die best aanzienlijk zijn in breedte. Hierop giet men een betonlaag die veel dikker is dan bij de bovenstaande mogelijkheden. Deze techniek wordt vaak toegepast bij grotere projecten om de prijs te drukken. Dit laatste feit, in combinatie met de hoge akoestische isolatiewaarde, maakte breedplaatvloeren een interessante optie voor appartementsgebouwen.

Predallen zijn groter en lichter dan betonwelfsels. Ze worden op een draagstructuur geplaatst waardoor ze een vorm creëren die wordt volgegoten met beton. Bij nieuwbouwprojecten kennen ze succes omwille van de mogelijkheid om bepaalde elementen in te bouwen en reeds op voorhand alle openingen te boren. Zo hoeven er ter plaatsen geen boringen meer te gebeuren. Hoe groter overigens de overspanning, hoe meer breedplaatvloeren op de voorgrond zullen treden als keuzemogelijkheid.