Technieken
Brand- en inbraakpreventie

Alarmsysteem

Een goed alarmsysteem houd je woning, tuin en eventueel omgeving in de gaten via een aantal sensoren. Dit kan gaan om bewegingssensoren maar ook bijvoorbeeld rook- en gasmelders. Deze laatste twee dienen wel meer als brandalarm dan als inbraakbeveiliging maar vaak worden deze gecombineerd in hetzelfde systeem. Het kan interessant zijn om al bij het opstellen van de plannen rekening te houden met de beveiligingsinstallatie zodat de bekabeling kan worden weggewerkt in de ruwbouw. Een alarmsysteem is klassiek opgebouwd uit vijf onderdelen.

De alarmcentrale

De alarmcentrale vorm het brein van het hele proces. Hier worden alle signalen en resultaten verzameld. Op basis hiervan stuurt het signalen terug naar alle elementen waardoor zij kunnen reageren. Op die manier bestuurt de alarmcentrale het hele systeem.

Detectoren

Als de alarmcentrale het brein vormt van de alarminstallatie zijn de detectoren de zenuwen. Er zijn twee manieren om indringers waar te nemen.

  • Bij omtrekdetectie werkt men met magneten op deuren en ramen. Die vormen een blijvende connectie en versturen een signaal naar de alarmcentrale wanneer die connectie wordt verbroken.
  • Volumetrische detectoren scannen dan weer je volledige woning. Bij beweging of temperatuursveranderingen zal ook dit systeem een reageren.

Het zal regelmatig voorkomen dat beide systemen worden gecombineerd.

Bedieningspaneel

Het woord “paneel” moet tegenwoordig ruim worden bekeken omdat er al vele alarmsystemen die louter via de smartphone kunnen worden bediend. Via dit paneel geef je de codes in, geef je bepaalde instructies, en controleer je het systeem in het algemeen. Hier zie je waar het alarm afgaat en kan je vaak ook meteen zien wat er aan de hand is.

Meldsysteem

De – grote – mond van het hele systeem. Of het nu klinkt als “tuutuuutuuut” of “wioewioew”, het belangrijkste is dat het erg luid is en afschrikt. Hoe luider, hoe beter. Vaak is het trouwens gekoppeld aan een licht om het geheel nog angstaanjagender te maken. Bovendien helpt het de hulpdiensten om de plaats in kwestie te vinden.

Opvolgingssysteem

Voor de verdere opvolging na het afgaan van je alarm zijn er twee mogelijkheden. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een beveiligingsfirma die alles afhandelt. Zijn gaan na wat het probleem is, contacteren jou en de nodige diensten of patrouilleren zelf. Een tweede optie is dat het alarmsysteem een vooraf opgegeven persoon belt (meestal die van jou) die alles zelf voor zijn rekening neemt.