Preventieve maatregelen
Je woning beveiligen begint volledig bij jezelf. Dure alarmsystemen kunnen uiteraard heel veel problemen oplossen en vermijden, maar je eigen gedrag en acties zijn al 80% van het werk. Er zijn geen vaste regels die verzekeren dat er nooit bij je zal worden ingebroken. Onderzoek door verschillende politiediensten en voor preventiecampagnes hebben toch een paar mogelijke maatregelen opgesteld die ervoor kunnen zorgen dat inbraken beperkt worden.
Dit soort maatregelen kan men karakteriseren doordat ze amper enige investering vereisen. Men moet bijna geen geld, tijd of moeite investeren om toch al een relatief verregaande vorm van bescherming te realiseren.
Hou je sleutels in het oog
Je sleutels verliezen is natuurlijk altijd een probleem maar zorg dat niemand ze kan identificeren. Een adres of naam kan ervoor zorgen dat inbrekers zonder enige moeite je huis kunnen betreden, zelfs zonder dat je het merkt. In de tweede plaats is het steeds een slecht idee een reservesleutel achter te laten onder een steen, in een brievenbus, tussen de planten, etc. Tenslotte laat je je sleutel liefst ook niet op de deur zitten als dit ervoor zorgt dat mogelijke inbrekers die kunnen zien, bijvoorbeeld bij een glazen deur.
Maak het inbrekers niet nog makkelijker
Het laten rondslingeren van materiaal zoals ladders en gereedschap kan de inbrekers enkel helpen om zichzelf toegang te verlenen tot je woning. Zorg in dat opzicht ook dat je tuinhuisjes zijn afgesloten.
Sluit zijdeuren, achterdeuren, ramen en poorten. Voor een getrainde inbreker is een gesloten deur al makkelijk genoeg om te overwinnen. Laten we dus maar zwijgen van een open deur.
Laat ook binnen in het huis geen waardevolle dingen in het zicht liggen. Laat waardevolle spullen graveren en leg ze in een kluis. Desnoods kan je je waardevolle spullen nog fotograferen en inventariseren. Zo kan je al die informatie gebruiken om de politie in te lichten. Vermijd om dozen van waardevolle spullen bij het huisvuil te zetten, of duidelijk in het zicht te zetten. Dit geeft inbrekers een gericht idee waarnaar ze kunnen op zoek gaan.
Bouwkundige maatregelen
Een heel belangrijk onderdeel is natuurlijk wat de inbreker ziet als hij je huis nadert. Een grote omheining met een zware poort kunnen hem al laten terugdeinzen. Die hebben wel het nadeel dat ze ervoor zorgen dat je woning is afgeschermd van het zicht van anderen. Ook videofoons, camerabeveiliging en voortdurende buitenverlichting schrikken sowieso al af. Vaak hoeven die camera’s niet eens te werken om tot al dit effect te bekomen.
Geef je woning geen verlaten indruk
Dit omvat twee factoren. Aan de ene kant is het belangrijk om aan te tonen dat je woning nog bewoond is. Zo helpt het om iemand te laten langsgaan om bijvoorbeeld het vuilnis buiten zetten, de brievenbus leeg te maken of het gras te maaien. Goede contacten met de buren zijn op dat vlak altijd een meerwaarde. Ook licht of andere technieken met een tijdschakelaar of bewegingssensor kunnen daarbij helpen.
Anderzijds is het belangrijk om niet te laten uitschijnen dat je niet thuis bent. Vermijd dus berichten van afwezigheid op je deuren, ramen en sociale media. Ook duidelijke adressen op reistassen kunnen voor een probleem zorgen. Georganiseerde misdaadbendes kunnen zo ontdekken dat je niet thuis bent en van de gelegenheid gebruik maken om in te breken.
Verzekering
Tenslotte kan je in je woonverzekering ook een diefstalverzekering afsluiten die zowel de gestolen spullen als de aangerichte schade dekt. Soms krijg je korting als je een alarmsysteem installeert.