Vluchtplan
Brandmelders zijn maar één onderdeel van het verhaal. Onderzoek wijst uit dat je bij een zware brand minder dan twee minuten de tijd hebt om jezelf in veiligheid te brengen vanaf je melders aangeven dat er iets aan de hand is. Enkele minuten later kan je woning al volledig in lichterlaaie staan.
Een vluchtplan kan jezelf en je familie heel wat pijn besparen. Het is dan ook belangrijk om vooraf te weten wat je niet mag doen, zeker moet doen en wat de mogelijkheden zijn om je huis te verlaten. Een brand is steeds onvoorspelbaar dus doe je er ook gaat aan om meer dan één vluchtplan te hebben. Het is meer dan een fysiek papier met een plan dat alle punten aanduidt. Een vluchtplan is iets dat ieder lid van de huishouding zou moeten kennen, in geval er een brand toeslaat. Vooraf oefenen is dus belangrijk.
Inhoud
Een vluchtplan is geen exacte wetenschap maar bevat idealiter de volgende onderdelen.
- Een plattegrond van de woning met alle kamers en routes op. Het lijkt logisch dat iedereen weet hoe het huis eruit ziet, maar brand gaat steeds gepaard met een sterke rookontwikkeling. Dit kan het zicht en de andere zintuigen in de problemen brengen en ervoor zorgen dat je oriëntatie plots heel wat moeilijker verloopt.
- Vluchtroutes. Het is heel belangrijk om vooraf een aantal mogelijke vluchtroutes vast te leggen. Daarbij denk je aan snelste en gemakkelijkste route, maar ook aan tweede en zelfs derde route wanneer de eerste geblokkeerd blijkt. Tracht steeds zo snel mogelijk naar de benedenverdieping en de straatkant te geraken.
- Vermijd hindernissen. Bij moeilijk te bereiken kamers kan je hulpmiddelen voorzien als brandladders, zaklampen of stootvoorwerpen. Plaats zo weinig mogelijk belemmerende meubels of decoratiestukken op de vluchtroute.
- Spreek een verzamelplaats af waar je na afloop verzamelt.
- Ook een taakverdeling is belangrijk. Spreek af wie de kinderen, huisdieren of ouderen zal begeleiden. Bepaal wie het voortouw neemt en de hulpmiddelen gebruikt.
- OEFEN. Regelmatige oefeningen lijken op het moment zelf misschien wat belachelijk, maar wanneer het noodlot toeslaat, zal je blij zijn dat je even wat tijd hebt gespendeerd eraan.
Wat te doen?
We geven je ook graag nog wat tips over wat je zeker wel en niet mag doen in geval van brand.
- Gebruik geen elektrische toestellen. Brand gaat vaak gepaard met kortsluiting. Elektrische toestellen gebruiken, kan het probleem enkel groter maken.
- Gebruik nooit de lift. Brand kan ervoor zorgen dat je vast komt te hangen, de kleine liftruimte kan snel gevuld worden met rook of je de kabels kunnen in extreme omstandigheden zelfs doorbranden. Bij brand blijf je dus best zo ver mogelijk weg van de lift.
- Sluit waar mogelijk je deuren op weg naar buiten zodat luchtstromen de brand niet nog sneller kunnen doen verspreiden. Ook de deur zelf kan een extra belemmering vormen voor het vuur.
- Ga niet meer terug naar binnen.
- Spreek een plaats af voor je huissleutels.