Technieken
Centraal stofzuigsysteem

Nooit nog sleuren met de stofzuiger

Vaarwel goede oude stofzuiger! Met een centraal stofzuigsysteem in huis hoef je nooit nog te sleuren met zo’n onhandig ding. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je hier.

De werking
Een centrale stofzuiger bestaat uit 3 onderdelen:

  1. De aansluitpunten voor de stofzuigslang,
  2. het leidingentraject in de binnenmuren en vloer dat naar de motorunit loopt,
  3. de motorunit die het stof zuigt. Die unit zit meestal in de garage, berging of een andere ‘technische’ ruimte. Het vuilnis wordt in een opvangbak verzameld.

Motorunits zijn er in soorten en maten. Hoe groter je woning, hoe groter het nodige zuigvermogen. Veel hangt ook af van hoeveel aansluitpunten nodig zijn. Ga je voor weinig punten en een langere slang? Of veel punten en een korte?

De voor- en nadelen
Zoals alles heeft een centraal stofzuigsysteem zo z’n plus- en minpunten. Aan jou de beslissing.

Pro

  • Heel krachtig.
  • Nooit nog sleuren met een stofzuiger.
  • Stofzuigen is voortaan geluidloos. Dat komt omdat de motorunit in een andere ruimte staat.
  • Volgens onderzoek gezonder dan een gewoon toestel. Er wordt geen stof terug de kamer ingeblazen, wat handig is voor mensen met allergieën. Het is ook geen broeiplaats voor bacteriën, zoals een klassieke stofzuiger. Die krijgt al eens bioafval binnen. En nu en dan een spin. Na een tijdje beginnen zich microben te vormen en ruikt het toestel muf.

Contra

  • Esthetisch niet top. De zuigslang is moeilijk op te bergen en ook de aansluitingspunten zijn zichtbaar. Dat valt op te lossen door ze bijvoorbeeld in een kast weg te steken.
  • De prijs ligt een stuk hoger dan een gewone stofzuiger, gemiddeld rond de 1.000 euro. Dat verdien je wel terug: je moet geen stofzakken kopen en niet om de zoveel jaar een nieuw toestel aanschaffen.