Technieken
Energie

Armaturen

Pendelarmaturen, grondspots, (in)directe armaturen en (a)symetrische armaturen. Keuze genoeg!  Een armatuur is een draagconstructie met één of meerdere fittingen voor lichtbronnen. Ze zijn bevestigbaar in of aan plafonds, muren en palen. Drie onderdelen zijn essentieel bij een armatuur: de behuizing, lamphouder en afscherming.

De behuizing is het belangrijkste onderdeel. Het zorgt niet alleen voor koeling , maar beschermt ook de elektrische componenten.

Pendelarmaturen, hangen vooral aan het plafond. Door gebruik te maken van stalen kabels (waarin stroomkabels in zijn verwerkt), wordt het verbonden met de lichtpunt. Grondspots zijn eveneens in optocht nu leds meer en meer compacter worden. Ze worden verwerkt in vloeren en kunnen in een contactdoos of schakelkast zitten. Voordelen aan grondspots zijn dat de aansluitkabels slechts 3 millimeter dik zijn, waardoor ze makkelijk weg te werken zijn in alle vloertypes. Waar zeker rekening mee gehouden moet worden, is het waterdicht maken van  vloerverlichting. Wandspot gebruiken als vloerverlichting is vandaar sterk afgeraden.

In een ruimte wordt het verlichten oppervlak gecreëerd door het directe licht vanuit een directe armatuur. Hier kan je een hanglamp boven een tafel bij voorstellen. Bij een indirecte armatuur stel je best een staande lamp of een wandlamp voor. Hier komt het licht via het plafond en/of de wanden wat dan op het te verlichten oppervlak valt.

Het verschil tussen een symmetrische en asymmetrische armatuur ligt hem bij de richting van de straling. Bij het eerste straalt het licht naar verschillende kanten op en dit gelijkmatig. Bij het laatste gaat het licht één kant uit. De lichtbron is verwerkt in het armatuur en nauwelijks zichtbaar