Technieken
Energie

Hoe werkt een cv-ketel?

De centraleverwarmingsketel of cv-ketel is het onderdeel van je verwarmingssytseem dat zorgt voor warm water waarmee een woning of ruimte mee verwarmd kan worden. Maar hoe gaat dit nu in zijn werk?

De ketel van je centrale verwarming plaats je meestal in je berging. Via een klein bedieningspaneel (dat vaak aan de muur in de woonkamer wordt bevestigd) kan je vervolgens de temperatuur instellen. Dit paneel heet de thermostaat. Het meet voortdurend de temperatuur en kan zo aan de ketel laten weten of er extra verwarming nodig is of niet.

Daalt de temperatuur in de kamer onder de door jou ingestelde temperatuur, dan zal de thermostaat de ketel activeren. In de ketel zit water dat wordt opgewarmd. Dit water loopt door leidingen naar je verwarmingstoestel. Dit kan bijvoorbeeld vloerverwarming zijn, of een radiator.

Op die manier warmt je ruimte verder op, tot de gewenste temperatuur is bereikt. De ketel slaat terug af wanneer deze bereikt is.

Hoeveel kW voor een cv-ketel?

Bij het kiezen van een cv-ketel kijkt u ook naar het vermogen van de ketel. Uitgedrukt in kilowatt (kW), toont het vermogen hoeveel warmte je ketel kan leveren. In theorie zou het moeilijk zijn om je woning te verwarmen wanneer je een ketel met een te laag vermogen hebt, maar dit is eigenlijk nooit het geval. Tegenwoordig hebben alle ketels een groot genoeg vermogen om een simpele woning te verwarmen. Het is dus wel belangrijk als je heel veel wenst te verwarmen en/of je een slecht geïsoleerde woning hebt, hier ook aandacht aan te besteden.

Bij het kiezen van het juiste vermogen van uw cv-ketel moet u kijken naar:

*Het bouwjaar van het huis:

Wil je een oudere woning verwarmen zal dit je bijna altijd meer energie kosten. Tenzij er in de loop van de jaren een verbouwing heeft plaatsgevonden en er isolatiewerken zijn uitgevoerd.

*Het type woning

Appartementen en rijhuizen zullen een minder groot vermogen nodig hebben doordat ze zijn ingesloten door andere gebouwen. Deze extra isolatie hebben hoekwoningen en vrijstaande huizen niet.

*De grootte van het pand

Het is aan te raden het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. Zo ben je zeker dat je vermogen voldoende is.
De formule is simpel: Lengte x Breedte x Hoogte x 65 Watt.

De levensduur

De gemiddelde cv-ketel gaat 15 jaar mee. We hebben het niet over defecten. Na 15 jaar zullen ze nog steeds je huis verwarmen, maar je verliest rendement. Het vraagt steeds meer energie om de gewenste temperatuur in je huis te halen.