Installatie
Aansluiten op het elektriciteitsnet
Bij de beginfase van het bouwen, is om de werf van elektriciteit te voorzien. Dit is iets wat velen vergeten, maar het installeren van een werfkast, een vergrendelbare kast met een stroommeter en aansluitkabel, helpt het werk vooruitgaan.
Voordat je hieraan begint, raden wij aan om eerst bij de energieleverancier een voorlopige aansluiting aan te vragen. Door zijn/haar goedkeuring, krijg je toegang tot het elektriciteitsnet. Om papierwerk te vermijden en om wat tijd te besparen, kan je bij het aanvragen van jouw tijdelijke aansluiting ook direct een aanvraag doen voor jouw definitieve aansluiting. Waarom dit van belang is en hoe dit precies gedaan moet worden, lees je even verderop. Nadat er groen licht is gegeven en de AREI-eisen in orde zijn, wordt de werfkast op het net aangesloten.
Nu dat er stroom is, begint het werk pas echt. De voorbijgaande stap was nodig om je woning technisch klaar te maken voor het uiteindelijke definitieve aansluiting op het elektriciteitsnet. Hoe dit precies wordt gedaan, leggen we in de volgende stappen uit:
- De woning wordt verbonden met de straatkant. Hierbij wordt een geul, een langwerpige verlaging in de bodem, gegraven waarin de toevoerkabel in wordt geplaatst. De kabel zal beschermd worden door een buis met een diameter van 7,5 centimeter, minstens 70 centimeter diep in de grond ingegraven.
- De kabel zal de woning binnen geraken via, de fundering geplaatste, aansluitbocht. De aansluitbocht bestaat uit vijf aan elkaar verbonden bochten uit kunststof voor niet alleen het gas en het water maar ook voor de telefoon, de teledistributie en uiteraard de elektriciteit.
- Net boven de afgewerkte vloeren zullen de openingen van de buizen zichtbaar zijn.
- De aansluitplaat zal niet vergeten moeten worden aangezien hier de verschillende meters, kasten en leidingen worden geplaatst.
We hadden het kort in het begin aangehaald, maar nu dat het einde bijna in zicht is, herinneren wij jou eraan dat de aanvraag voor de definitieve aansluiting op het net ingediend met worden bij de netbeheerder. Dit kan per e-mail of brief gebeuren. Het is eveneens mogelijk om op de website een formulier aan te vragen. Nadien wordt er een controleur gestuurd om te checken of alles aan de AREI voorwaarden voldoet. Dit is van groot belang omdat dit voor jouw eigen veiligheid is maar ook om jouw woning te beschermen. Het AREI, Algemeen Reglement op de Elektrische Installatie, bepaalt grotendeels hoe een elektrische installatie moet worden opgebouwd. Ben je van plan om alles zelf te installeren? Dan is het AREI een aangeraden leidraad.
Elektrische installatie
De meterkast, verdeelbord en leidingen maken onderdeel uit van een elektrische installatie. De stopcontacten en lichtpunten in huis zijn aangesloten aan de aanwezige leidingen.
Meterkasten en verdeelbord
Dicht aan de buitendeur hebben we de meterkast staan. Het is namelijk uit voorzorgsmaatregelen verplicht om het in droge ruimtes te plaatsen. In deze kast vind je voornamelijk de teller, die je elektriciteitsverbruik bijhoudt. Ook is de toevoerkabel hieraan verbonden, die overigens centraal staat in de hele installatie. Doordat het ook is aangesloten aan het verdeelbord, mag je er ook zeker van zijn dat dit bord het vertrekpunt is van de kabels naar zowel de contactdozen als naar de lichtpunten.
Diezelfde contactdozen en lichtpunten worden op stroomkringen geplaatst. Het wordt zo gedaan zodat je optimaal van het vermogen kan genieten. Vermijd het om alle verbruikers op één kring te plaatsen. Dit raden we zeker af bij toestellen met grote vermogens. Die verspreid je het best over twee of meerdere kringen. De toestellen die hieronder vallen zijn vaak te vinden in de keuken en berging: ovens, koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, droogkasten en wasmachines, die zijn vaak de boosdoeners.