Technieken
Energie

Lampen

De juiste sfeer in huis, daar draait het allemaal om. Door de juiste soorten verlichting te mixen, behaal je een aangename en gebalanceerde omgeving in eender welke kamer in huis. Experimenteren is hier aangeraden.

De soorten verlichtingen

Eens je het verschil tussen algemene, functionele, accent- en sfeerverlichting weet, kan je gerichter te werk gaan. Wil je een plafondlamp net boven de eettafel installeren? Dan kijk je best bij de algemene verlichting. Wat handig is om te weten, is dat het licht gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld. Heb je een kamer in huis waar je al jouw activiteiten uitvoert? Dan kan je daar het best functionele verlichting plaatsen. En heb je altijd al afgevraagd waarom bepaalde kunstwerken zo mooi uitkomen in bepaalde ruimtes? Groot kans dat er daar dan accentverlichtingen zijn geplaatst.

Spelen met licht, om net dat extraatje in huis te creëren, kan worden waargemaakt met het soort dat je kiest. Sfeer kan evengoed gecreëerd worden met indirecte verlichting. Dit is de soort verlichting die reflecteert via andere aanwezige oppervlakken. Kies je voor directe verlichting, dan zal het licht rechtstreeks de ruimte in schijnen.

De soorten lampen

Van ledlampen tot TL-lampen en spaarlampen. Tegenwoordig word je overspoeld met honderden verschillende mogelijkheden om jouw woning te verlichten. Gloeilampen worden amper nog aangeraden. Zoveel mogelijk energiezuigend leven lijkt de boodschap te zijn. En dit is perfect haalbaar met de volgende lampen, die wij voor jou op een rijtje zetten:

  • Ledlampen
    Een light emitting diode (licht-emitterende diode), of kort gezegd: een led, is niet alleen in verschillende kleuren verkrijgbaar, ze zijn ook energiezuinig, gaan lang mee en produceren nauwelijks warmte. Toch raden we aan om rekening te houden met waar je ledlampen aanschaft. De kwaliteit is niet overal even goed. Vertrouw op een gespecialiseerde handel, waar je jouw lampen kan kopen.

    Elk ledlamp zit vast aan een klassieke E14- of E27-schroeffitting. Ben je verhuisd en hebben de vorige eigenaars hun armaturen laten staan? Dan kan je hier zonder problemen ledlampen indraaien. Telkens wanneer een lamp het begeeft, kan je aan de hand van de ‘retrofitting’ de defecte lampen vervangen. Wat wel handig is om te weten, is dat de levensduur en het rendement niet optimaal zijn. De oude armaturen zijn namelijk onvoldoende afgestemd op de ledlampen.

  • TL-lampen
    De diameter is dan wel smaller geworden, het heeft zeker geen invloed gehad op zijn lichtefficiëntie. Het is namelijk sterk gestegen. Dit maakt het een ideale optie voor indirecte verlichting. Deze lampen zijn perfect bruikbaar in ruimtes waar je voor een lange tijd licht nodig hebt. Vermijd het plaatsen van TL-lampen in ruimtes zoals toiletten, gangen of badkamers. Het verslijt namelijk snel wanneer je ze na het inschakelen, direct weer uitschakelt. TL-lampen hebben meer tijd nodig om op te lichten.
  • Spaarlampen
    Ook wel gekend als fluocompactlampen, installeerbaar door middel van een schroeffitting of bajonetsluiting in de iets meer klassieke armaturen. Net als de TL-lampen, hebben ze tijd nodig om goed op te lichten. Best te vermijden in toiletten of gangen. Daar kan je het best ledverlichting plaatsen. Spaarlampen geven een mooie, warme gloed af en zijn daarbovenop ook een stuk goedkoper dan de vorige verlichtingen.