Technieken
Energie

Lichtplan

Je wilt natuurlijk het beste halen uit de verlichting in jouw huis. Door het juiste licht op de juiste plaats, te installeren zal je voor een bepaalde sfeer zorgen. Door een lichtplan of lichtstudie te gebruiken, kan je jouw woning op duizenden verschillende manieren verlichten. Wil je het professioneel aanpakken? Dan is het inhuren van een lichtadviseur of (interieur)architect precies wat je nodig hebt. Van in het begin van jouw project, zal de lichtadviseur rekening houden met jouw smaak, wensen en natuurlijk ook jouw budget. Het plan zal dienen als een houvast, mocht je iets nodig hebben om je keuzes op te baseren.

Het begint allemaal vanuit je woningplan. Het vormt de basis van jouw lichtplan. Het daglicht is namelijk het belangrijkst en hier zal de lichtadviseur zijn adviezen ook op baseren. Al begonnen met het inrichten? Hoe jouw inrichting is opgesteld, de afmetingen en indeling van de woning zullen bepalen hoe de verlichting wordt geplaatst. Elke ruimte heeft zijn eigen functie, en aan de hand daarvan zal de juiste verlichting gekozen worden. Het zou jammer zijn moest een hoge kast een lichtpunt blokkeren.

Een lichtplan kan opgesteld worden bij zowel een nieuwbouw als renovatie. Al heb je een blank canvas bij een nieuwbouw, het is nog altijd mogelijk om op basis van wat er al staat (lichtpunten en armaturen) iets creatief voor te brengen. Met behulp van een kabel- en railsysteem kan je zeer flexibel te werk gaan. Een lichtadviseur zal voorstellen om gloeilampen te vervangen door ledverlichting. Het zal een relatief dure inverstering zijn, maar op lange termijn zal het je goedkoop uitkomen. Ze gaan tot wel 15 jaar langer mee en verbruiken minder dan gloeilampen.

Zelf kan je ook aan het slag gaan. Hier adviseren we dan wel om met de algemene basisverlichting te beginnen. Stap per stap voeg je functionele verlichting toe en eindigt, eindstand, met sfeerverlichting naar keuze.