Soorten brandstof
De belangrijkste keuze die je maakt bij de aankoop van een centrale verwarming, is op welke brandstof de installatie zal werken. Wij geven je de 4 meest gebruikte opties mee:
Aardgas
Aardgas is een fossiele brandstof en dus niet enorm milieuvriendelijk. Toch is het één van de meest populaire energiebronnen om je huis mee te verwarmen. Dit komt doordat het wèl een relatief lage CO2 uitstoot heeft en makkelijk te combineren is met een zonneboiler of warmtepomp.
Een voordeel bij aardgas is dat je geen extra opslagvat moet voorzien, iets wat bij mazout noodzakelijk is. Dat bespaart je dus ook al een extra kost.
De ketel is meestal goedkoper dan andere brandstofbronnen maar de prijzen van aardgas schommelen wel doordat ze de evolutie van de marktprijzen volgen.
Elektriciteit
Elektrische verwarming heeft enkele sterke voordelen maar is toch niet erg populair omwille van het hoge verbruik en de prijs van elektriciteit. Je gebruikt geen fossiele brandstof, het is veilig en makkelijk te installeren en warmt snel op.
Met de opkomst van milieuvriendelijke alternatieven, hier heeft men het vooral over zonnepanelen, stijgt de populariteit van elektrische verwarming langzaam.
Pellets
Vlamingen grijpen meer en meer naar pellets.
Een pelletketel heeft dezelfde werking als een mazout- of gasketel. Alleen gebruikt hij biobrandstof en geen fossiele. Pellets zijn splinters, zaagsel en houtresten samengeperst tot kleine korreltjes. Andere vormen van biobrandstof zijn houtsnippers of stukhout.
De pelletketel kost meer maar dan die van stookolie of gas maar de pellets zelf zijn wel een stuk goedkoper. Een voordeel is dat je de pellets zelf moet opslaan en je daardoor onafhankelijk bent van de netwerkbeheerders en dus de prijsschommelingen. Een nadeel is dan weer dat je de ketel regelmatig moet schoonmaken en deze niet geluidloos is. De ketel zelf werkt op elektriciteit.
Stookolie/mazout
Mazout is ook een fossiele brandstof, en is dus geen feest voor het milieu. Je kan de brandstof eenvoudig combineren met hernieuwbare energiesystemen om de voetafdruk in te perken.
Mazout sla je op in een mazouttank en deze kan je overal plaatsen. Om een mazouttank te vullen moet je wel in één keer een groot bedrag betalen (en ook de kosten van de tank zelf). Maar deze opslagmogelijkheid geeft je de kans prijzen van mazout te volgen en deze aan te kopen wanneer het u het voordeligst past.
In tegenstelling tot aardgas, betaal je bij mazout ook enkel de hoeveelheid stookolie en komen er geen extra kosten bij voor aansluiting, distributie en beheerskosten.
Conclusie: wat is de beste keuze?
Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om te bepalen welke manier om uw huis te verwarmen.
- De praktische kant: is er een goede aansluiting aanwezig voor de keuze, heb je plaats om bv. pellets op te slaan, genoeg plaats voor een tank?
- Je verbruik en budget
- Houd rekening met de installatiekost, maar ook met de onderhoudskosten en prijsevolutie van de energiebron.