Technieken
Energie

Soorten CV-ketels

Oké, nu we de brandstoffen doorlopen hebben, komen we bij de volgende stap. De soort cv-ketel. Weer een beslissing waar je een nachtje over moet slapen. Hou bij je keuze vooral rekening met de brandstof die je zal gebruiken, je aankoopbudget en het rendement.

Hoogrendementsketel (of HR-ketel)

Je raadt het al: dit soort ketel heeft een hoger rendement dan standaardketels. We spreken van een HR-ketel wanneer het rendement hoger is dan 90%. Hoe komt dat? Bij standaardketels gaat de warmte van de vrijgekomen gassen verloren. Door een condensatieproces gaat een deel van deze gassen gerecupereerd worden, en geven terug warmte af aan het afgekoelde water. Hierdoor zal de ketel minder energie moeten verbruiken om dit water terug op te warmen.

Als brandstof voor deze condensatieketels kan gekozen worden uit mazout (stookolie) of aardgas.

HRe-ketel

Dit toestel komt sterk overeen met een HR-ketel, maar wekt naast warmte ook elektriciteit op. Vandaar de ‘e’ in de naam. Wek je meer stroom op dan je gebruikt? Geen probleem, dan gaat die extra energie naar je leverancier. Die betaalt jou terug voor de geleverde elektriciteit.

Om stroom op te wekken, gebruik je een stirlingmotor. Die verbruikt wel meer aardgas, maar dat wordt gecompenseerd door een lagere energiefactuur.

Verbeterd rendement-ketel (of VR-ketel)

De VR-ketel is de voorloper van de HR-ketel. We spreken van een VR-ketel wanneer het rendement hoger is dan 80%. Wanneer een gewone cv-ketel niet gebruikt wordt heeft u een groot verlies aan rendement, terwijl een VR-ketel zorgt dat er een meer constante vraag is naar temperatuur zodat er geen grote temperatuurverschillen overbrugt moeten worden.

Het grote verschil is dat een VR-ketel geen condensatie-ketel is. Een condenserende HR-ketel zou dus de beste oplossing zijn, maar in vele gevallen kiest men voor een VR-ketel. De VR-ketel kan namelijk overal geplaatst worden; zoals een kelder, garage, zolder. Bij een HR-ketel is dit niet mogelijk omdat men een condensafvoer nodig heeft.

Ultra Hoog Rendement-ketel (of UHR-ketel)

Wanneer je een cv-ketel koppelt aan een warmtepomp behaalt men maar liefst een rendement van meer dan 140 procent. We spreken van een Ultra Hoog Rendement ketel (UHR-ketel) of hybride warmtepomp.  Warmtepompen zijn tegenwoordig steeds meer een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele ketel die op fossiele brandstof werkt.

De ketel en de warmtepomp werken samen om je woning en het sanitaire water te verwarmen. De ene keer zal de warmtepomp de meeste warmte leveren, de andere keer de CV-ketel. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte.
De pomp wekt hitte op uit aarde, lucht en grondwater. Dat wordt doorgegeven aan de ketel, die met de hitte het huis verwarmt. De UHR-ketel hergebruikt ook verbrandingsgassen

Er zijn verschillende soorten hybride systemen.

  • Systeem met buitenunit: Er wordt enkel warmte uit de buitenlucht gehaald en kan enkel gebruikt worden voor de verwarming van ruimtes.
  • Systeem zonder buitenunit: het systeem is binnen geïnstalleerd en functioneert om het sanitaire water te verwarmen en ruimteverwarming. Het haalt warmte uit de afgevoerde ventilatielucht.
  • Combinatiesysteem: Dit is een systeem met buitenunit en haalt warmte uit de buitenlucht én de ventilatielucht.

De hybride pompen kunnen op bijna elk verwarmingssysteem aangesloten worden maar u heeft wel een gasaansluiting nodig.

Deze hybride warmtepompen zijn ideaal te plaatsen bij de renovatie van oudere woningen die niet super goed geïsoleerd zijn of woningen met vloerverwarming met lage temperatuur.

 

Condensatieketel

Een condensatieketel is vandaag zeker een goede keuze. Het geeft je maximaal rendement en is milieuvriendelijk. De ketel werkt op hetzelfde principe van een gewone cv-ketel, maar hergebruikt de warmte van gassen en waterdamp.

Bij een gewone ketel worden de rookgassen, die ontstaan tijdens het verwarmen, afgevoerd via de schoorsteen. In deze gassen zit energie die verloren gaat. Een condensatieketel kan deze energie uit de gassen halen om deze vervolgens terug te gebruiken in het verwarmingssysteem.  Om deze energie vrij te krijgen moeten de gassen gecondenseerd worden (temperatuur moet lager dan 56° zijn). Een tweede warmtewisselaar in de condensatieketel kan de stoom afkoelen en vervolgens gebruiken om het koude water voor te warmen. Wanneer het water terug naar de eerste warmtewisselaar gelopen is wordt deze daar verwarmd tot de gewenste temperatuur.
Het kleine beetje water dat ontstaat door condens wordt via een rioleringssysteem afgevoerd.

Cv-pelletketel

Zoals we bij de brandstoffen al zeiden, worden ketels op houtpellets steeds populairder. Je kan ook kiezen om een pelletkachel aan je cv-ketel te koppelen als aanvullend element.

Een cv-pelletketel ziet eruit als een houtkachel. Het toestel werkt op elektriciteit. De snelheid en de aanvoer van pellets en lucht worden automatisch geregeld, afhankelijk van de warmte die jij zelf ingesteld hebt. Een gloeipen steekt de houtpellets in vuur en vlam. Daarna worden de rookgassen omgezet in warme lucht. Dat gebeurt via een warmtewisselaar. De hitte verspreidt zich dan via de lucht of via opgewarmd water, afhankelijk van het soort toestel.

Een pelletkachel werkt heel zuinig. Je kan dagenlang verwarmen zonder de houtpellets aan te vullen.

Combiketel

Een solo ketel zal enkel je huis verwarmen terwijl een combi ketel naast verwarmen ook voorziet in warm water. Als particulier zal je bijna altijd voor een combi ketel kiezen. Een bedrijf moet soms enkel hun pand verwarmen en daarom is voor hun de solo ketel veel meer interessant.
Combiketels zijn meestal VR of HR.