Technieken
Energie

Soorten thermostaten

Er zijn verschillende soorten thermostaten. Je kiest best voor een digitale omdat deze je het meest zal besparen. Maar niet elke thermostaat is aan te sluiten op elk verwarmingssysteem. Informeer je daarom goed van tevoren!

 

Conventionele kamerthermostaten

Deze zijn verouderd en bijna niet meer te verkrijgen. Je kan enkel de temperatuur aanpassen.
Je stelt een temperatuur in en wanneer deze hier ondere daalt geeft de thermostaat een seintje aan je cv-ketel om in gang te schieten. Omgekeerd geldt dat de cv-ketel uitslaat wanneer de thermostaat zegt dat de temperatuur bereikt is.

Deze thermostaat is wel geschikt voor alle verwarmingssystemen.

 

Klokthermostaten

Deze is al een beetje nieuwer en is programmeerbaar. Dit wil zeggen dat je zelf instelt op welke dagen uw huis verwarmd moet worden en wanneer niet.
De meeste zijn zelflerend. Ze weten hoelang het duurt om je huis op te warmen, en zullen ervoor zorgen dat je huis warm is tegen een zelfgekozen tijdstip.

 

Zonregeling thermostaten

De zonregeling thermostaat heeft in elke kamer een slimme radiatorkraan. Deze geeft de temperatuur (per ruimte) weer en communiceert met de slimme hoofdthermostaat. Zo kan je dus de temperatuur in elke ruimte apart regelen. 

Deze thermostaat is verbonden met je smartphone. Je kan dus ook nog eens van op afstand elke ruimte beheren. Stel, na een lange werkdag moet je nog 2km door de sneeuw naar huis stappen….Gelukkig kan je dankzij deze thermostaat onderweg je badkamer al laten opwarmen en zo thuis komen om direct een lekker aangenaam bad te nemen. Wat een luxe! 

 

Slimme thermostaat

Dit is de moderne versie van de klokthermostaat. Je kan hier ook programma’s instellen en je kan de thermostaat van op afstand, met je smartphone, regelen.