Technieken
Energie

Soorten vloerverwarming

Er bestaan verschillende soorten vloerverwarmingssystemen. Dit is een belangrijke keuze wanneer je wil kiezen voor vloerverwarming als hoofdverwarming, want niet elk systeem is geschikt voor elk huishouden. 

 

Vloerverwarming op warm water

Dit systeem wordt normaal aangesloten op je cv-ketel. De vloer neemt de plaats in van je radiator en het warme water loopt door de buizen onder de vloer. Een verdeler in het systeem zorgt ervoor dat het water niet warmer dan 45° wordt. 

Vloerverwarming op warm water wordt ook vaak aangesloten op een warmtepomp. Deze levert een temperatuur tussen de 35° – 45° en is daarom beter geschikt voor vloerverwarming.

 

Het warme water stroomt door pvc-buizen (kunststof). Deze buizen worden in de vorm van een spiraal aangelegd zodat toevoer en afvoer naast elkaar liggen. Dit zorgt voor een gelijke warmte afgifte. 

 

Je kan onderscheid maken tussen twee manieren om je warm water vloerverwarming te installeren. 

 • Natbouw
  Bij natbouw worden de buizen in de vloer overgoten met nat cement. Dit zorgt ervoor dat de buizen omringd zijn door vaste materie.
  Één tip! De aanleg gebeurd het best in de zomer, want het kan tot 8 weken duren voor je terug kan beginnen stoken.

 

 • Droogbouw
  Bij droogbouw maakt men geen gebruik van cement maar van piepschuim platen met een laag aluminiumfolie. Deze zijn een stuk energiezuiniger èn je wint plaats in hoogte doordat de platen compacter zijn dan cement.

 

Elektrische vloerverwarming 

Er bestaan drie manieren om je elektrische vloerverwarming te installeren: 

 • Kabels die ,net zoals bij warm water, in de vloer gelegd worden
 • Verwarmingsmatten met een dunne kabel in zigzag patroon
 • Een geleide folie die onder een mat of laminaat kan aangebracht worden. 

 

Bij de twee eerste opties ben je verplicht een aarding te installeren uit veiligheidsredenen. Een aarding zorgt ervoor dat teveel aan elektriciteit wordt afgevoerd wanneer een toestel slecht geïsoleerd is. Het zorgt er dus voor dat je geen dodelijke elektrocutie kan krijgen!

 

Infrarood vloerverwarming 

De techniek van infrarood in sauna’s wordt nu ook toegepast op vloerverwarming. Infrarood is eigenlijk gewoon een warmte-straal en daarom dat je deze niet met het blote oog kan zien.
Ze komen in de vorm van matten en zijn met bijna elke vloerbekleding te combineren. Nog een voordeel is dat je deze makkelijk zelf kan aanleggen. 

Maar het kan enkel gebruikt worden als hoofdverwarming wanneer minstens 80% van het oppervlakte waar je op loopt bedekt is met deze matten.