Soorten zonneboilers
De keuze van je zonneboiler hangt af van je budget en je dagelijkse noden. We geven je de kenmerken van de verschillende modellen.
Klassieke zonneboiler
Een zonneboiler is een installatie of systeem dat de warmte van de zon gebruikt om water op te warmen zodat er geen conventionele energie zoals gas, mazout of elektriciteit meer nodig is. Een conventionele zonneboiler bestaat uit 2 grote onderdelen om hernieuwbare energie op te wekken en te gebruiken
Compacte zonneboiler
Bij een compacte zonneboiler wordt het water rechtstreeks opgewarmd in collectoren dewelke zich boven de zonnecollectoren bevinden. Bij dit systeem dien je geen extra voorraadvat te plaatsen.
De werking van een compacte zonneboiler is identiek aan andere zonneboilersystemen. De warmte van de zon wordt opgevangen via een vlakke plaat collector of vacuümbuis zonnecollector, in een voorraadvat met water. Grote verschil is dat bij een compacte zonneboiler het voorraadvat aan de collector zelf gemonteerd zit. Deze opzet wordt soms ook een in-situ voorraadvat genoemd. Een compacte zonneboiler heeft dus geen interne installatie nodig maar wel een aanvoer van koud water en een afvoer van het verwarmde water.
Wanneer kies je voor een compacte zonneboiler?
De keuze voor een compacte zonneboiler zal vooral bepaald worden door de functie ervan. Een compacte zonneboiler is perfect voor:
- woningen met weinig of geen binnenruimte
- de zonneboiler wordt enkel gebruikt voor voorverwarming
- je hebt slechts een kleine voorraad aan warm water nodig ( klein gezin, laag waterverbruik, … )
- als de aankoopprijs en installatiekost belangrijk zijn
- streken met veel zonneschijn
Cv-zonneboiler
Als je alle voordelen van een zonneboiler wenst te benutten, kan je de zonneboiler ook aansluiten op je centrale verwarming. Op dat moment gebruik je de gratis opgewekte warmte voor het verwarmen van zowel huishoudelijk water als voor de verwarming van je woning.
Een CV-zonneboiler zorgt er echter voor dat het water reeds voorverwarmd naar je CV-ketel wordt gestuurd. Op dat moment zal je centrale verwarmingsketel veel minder energie verbruiken om het water op temperatuur te brengen dat nodig is voor de verwarming.
Met andere woorden zal een cv-zonneboiler je woning niet direct voorzien van warm water maar zal het verwarmd water doorsturen naar je CV-ketel zodat deze energie bespaart. En dit tot wel tot 50%. Let er wel op dat de besparing afhangt van je verbruik en je verwarmingseisen.
Kan ik een cv-zonneboiler op alle CV-ketels aansluiten?
Spijtig genoeg is er één voorwaarde verbonden aan het koppelen van een zonneboiler aan je cv-ketel: de cv-ketel moet toelaten dat de inlaattemperatuur hoger kan zijn dan 85°C.
De inlaattemperatuur is de temperatuur dat het water mag hebben dat binnenkomt in de CV-ketel. Onder normale omstandigheden is dit koud water dat rechtstreeks via een leiding aangevoerd wordt. Wat de inlaattemperatuur mag zijn staat steeds goed aangegeven in de documentatie van je CV-ketel.
Voordeel CV-zonneboiler
Naast het grote voordeel dat je geld en energie kan besparen is er ook het voordeeldat je weinig moet veranderen aan je huidige warmwaterinstallatie. De zonneboiler op de (koud) waterleiding wordt net voor de bestaande of nieuwe CV-ketel geplaatst.
Welke zonnecollectoren kies ik voor mijn CV-zonneboiler?
Als je de zonneboiler wenst te gebruiken als voorverwarmer en dus ook voor het verwarmen van je woning is het belangrijk dat de zonneboiler optimaal rendeert tijdens de koude maanden (herfst, winter en lente). Om die reden is het beter te kiezen voor vacuümbuis zonnecollectors in plaats van vlakke plaat zonnecollectors. Heb je echter voldoende ruimte op je dak dan is de vlakkeplaat zonnecollector geen slechte keuze gezien de lagere aankoopprijs.
Combi-zonneboiler
Waar de zonneboilersystemen zich beperken tot het verwarmen van sanitair water in de woning, kan een combi-zonneboiler ook instaan voor het verwarmen van de woning ( radiatoren, vloerverwarming, luchtverwarming…).
Voordelen combi-zonneboiler
Het voordeel aan een combi-zonneboiler is dat je maar één installatie hebt. Dit bespaart niet alleen in onderhoud maar ook veel ruimte en kosten bij de aankoop. Ook het feit dat je geen enkel probleem ondervindt van een te kleine opslag van water. Het is dus perfect mogelijk om allemaal na elkaar te douchen en op hetzelfde moment in de keuken warm water af te nemen.
Nadeel combi-zonneboiler
Waar rekening moet mee gehouden worden is dat een combi-zonneboiler ook instaat voor de verwarming van de woning en dat de woning natuurlijk vooral verwarmd wordt op momenten dat de zon niet veel warmte afgeeft. Op koude, bewolkte dagen zal de verwarming bijna voor 100 procent op fossiele brandstof werken. Daar staat tegenover wel dat in de herfst en in de lente de verwarming grotendeels de woning kan verwarmen op zonne-energie.