Technieken
Sanitair

Onderhoud waterverzachter

Een waterverzachter moet regelmatig onderhouden worden om de werking en veiligheid van het toestel te kunnen garanderen. Onderhoud van een waterverzachter omvat een aantal extra handelingen en controlepunten.

Testen van de waterhardheid

Men maakt gebruik van de druppeltest om de hardheid van het water te meten. Er wordt water uit de kraan van de badkamer of keuken genomen om de test uit te voeren. Indien het resultaat hard water aangeeft, dan werkt de waterverzachter niet goed meer.

Testen van de klep, smeren en reinigen onderdelen

Een waterverzachter gaat water omzetten naar zout water. Dit is nodig om de harsen te ontdoen van de kalk. De pekelklep zorgt ervoor dat de gewenste hoeveelheid water wordt toegevoegd aan het zoutreservoir. Bij het onderhoud van de waterverzachter moeten alle belangrijke delen gereinigd en gesmeerd worden. Vooral de bewegende delen en dichtingen moeten worden onderhouden omdat zij zorgen voor het doorstromen van de juiste hoeveelheid.

Reinigen van het zoutreservoir

Zouten kunnen op termijn aankoeken en juist daarom is het belangrijk om het zoutreservoir te reinigen. In de zoutbak moeten de zoutklonters, de zoutpap en het vuile bezinksel verwijderd worden.

Tip: controleer in het bijzijn van de onderhoudsdienst het pekelwater. Neem een glas water, houdt het omhoog en controleer de staat van het water. Indien het water troebel en dus niet glashelder is, moet je de onderhoudsdienst en de technicus in gebreke te stellen. Betaal alleen de rekening wanneer het perfect gereinigd is.

Reinigen van de harsen

De harsen worden gereinigd met chloor. Vervolgens wordt deze oplossing toegevoegd aan het pekelwater die op zijn beurt bij de regeneratie wordt opgezogen. De specialisten zorgen er ook voor dat de bacteriën worden verwijderd. Er bestaan middelen die de harskorrels reactiveren en de levensduur van kationhars verhogen. Hierdoor worden stoffen zoals ijzer, mangaan, calcium, barium en andere organische stoffen verwijderd. Dit product laat ook de volledige reactivering toe. 

Afstellen van de waterontharder

Bij een groot onderhoud zal alles gecontroleerd en afgesteld worden door de installateur of technicus wat betreft zoutverbruik en resthardheid. Zo kan ervoor gezorgd worden dat het toestel weer op en top werkt.

Wat kost een onderhoudsbeurt?

Een onderhoud kost tussen de €50 en €100 per onderhoudsbeurt. Het kan ook soms dat er stukken moeten vervangen worden. In dat geval zal de installateur extra kosten aanrekenen. Het is aangeraden om elk jaar minstens 1 onderhoud te laten gebeuren.