Technieken
Sanitair

Problemen waterverzachter

Waterontharders pakken in principe twee zaken aan: hard water en kalkaanslag. Maar dat wil ook zeggen dat ze er zelf aan zijn vrijgesteld. Maar wat houden die twee termen nu precies in?

Waterhardheid

Het drinkwater van de kraan wordt opgepompt uit de aarde. In het grondwater komen mineralen voor zoals calcium (kalk) en magnesium die het water harder maken. We spreken van zacht, middel-hard, hard of zeer hard water. Het meten van de waterhardheid gebeurt aan de hand van een strip die je enkele seconden onder de kraan moet houden.

Meestal wordt de hardheid uitgedrukt in Franse graden. Omdat dat misschien niet meteen een belletje doet rinkelen, tonen we op de kaart hierboven hoe het zit met de waterhardheid in Vlaanderen. Hoe donkerder de blauwe kleur, hoe meer calcium en magnesium er in het water zit en hoe harder het water dus is. Zoals je ziet zit zowat heel Vlaanderen met middelhard tot zeer hard water. Limburg is uiteindelijk maar de enige provincie die van zacht water kan spreken. Maar wat is er precies verkeerd met te hard water?

Kalkaanslag

Het probleem met hard water is dat het door de grote hoeveelheden calcium ook overal kalkaanslag zal achterlaten. Stromend water bevat calciumcarbonaat en magnesiumzouten. Hoeveel er van deze mineralen in het water zitten, is bepalend voor de waterhardheid. Tijdens het opdrogen of verhitten verdampt het water en verdwijnt de koolstofdioxide, waarna calciumcarbonaat of kalkaanslag achterblijft op oppervlakken waar het water opwarmt en/of opdroogt.

En dat gaat verder dan alleen de glazen van je vaat. Hard water geeft problemen door kalkaanslag op de verwarmingselementen van apparaten. Vooral bij temperaturen boven 55°C ontstaat er snel kalkaanslag. Dit kan heel wat zichtbare en onzichtbare schade aanrichten. Alle kanalen van je vaatwas, wasmachine, douche en koffiemachine gaan stilaan dichtslibben. Je strijkijzer heeft kalkvrij water nodig, maar eigenlijk is dat ook het geval voor de andere huishoudapparaten. 

Verkalking zorgt niet alleen voor een stijging van het energiegebruik maar ook voor (onherstelbare) schade. Kalk in waterleidingen en bepaalde apparaten is moeilijk te verwijderen. Bovendien is hard water ook niet goed voor de huid. Kalk moet dus verwijderd worden, maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Een waterverzachter is dus een goede oplossing om kalkaanslag te voorkomen. 

kraan