Technieken
Waterbeheer

Alles wat je moet weten over hard water

Hard water is een andere term voor water vol kalk. In ons land is de hoeveelheid kalk in het kraantjeswater dan wel gereglementeerd, vaak zit er toch veel meer in dan nodig. Niet dat je sterft aan een teveel hard water, maar het heeft zeker nadelen.

Hard water: liever niet
Water vol kalk mag dan wel geen wereldprobleem zijn, er hangen wel heel wat negatieve gevolgen aan vast. Zowel voor jou als voor je huis.

 • Vlekken
  Je kent ze wel, die kalkvlekken op de kranen, in de gootsteen en in de douche. Je moet al heel stevig schrobben om ze weg te krijgen, en na een paar weken zijn ze al terug.
 • Verstopte leidingen
  Omdat er constant hard water door je leidingen passeert, stapelt er zich kalk op. Zo krijg je slecht werkende en uiteindelijk verstopte waterleidingen.
 • Energieverspilling
  Toestellen waarvoor je water gebruikt, krijgen op den duur ook een kalklaagje. Waardoor ze meer en meer verbruiken. Als bijvoorbeeld je wasmachine een laag van 0,5 centimeter heeft, verbruikt hij al de helft meer.
 • Versleten kleren
  Door de kalklaag in je wasmachine, moet hij harder werken. Daardoor stijgt dus niet alleen het verbruik, je kleren zien er ook van af. Ze geraken niet meer zo gemakkelijk proper. De kleuren vervagen vlugger en witte was wordt eerder grauwe was.
 • Beschadiging
  Niet alleen stijgt je verbruik door kalkwater, het beschadigt ook je apparaten. Kalk zet zich af op warmte-elementen. Daardoor werktn toestellen slechter en slechter, tot ze kapot gaan. Woon je toevallig in een regio met veel hard water? Tja, dan mag je regelmatig je waterkoker, vaatwasser, boiler en koffiezet vervangen.
 • Lichamelijk ongemak
  Ook jouw lichaam wordt niet gelukkig van hard water. Na het douchen blijft er een kleine laag kalk in je haar hangen. Daardoor wordt het dof en droog. Je huid ziet ook af. Het droogt uit door de kalk en geraakt soms zelfs geïrriteerd.

Hard water bij je thuis
Hoeveel hard water er bij jou thuis binnenkomt, kan je nagaan bij je drinkwatermaatschappij.

 • Ligt de kalkgraad op of onder 15°F? Dan spreken we van zacht water.
 • Ligt de kalkgraad tussen de 15°F en 30°F? Dan spreken we van medium hard water.
 • Ligt de kalkgraad op of boven de 30°F? Dan spreken we van hard tot zeer hard water.

Een waterverzachter: probleem opgelost?
Zit je met een graad die hoger is dan 15°F? Dan biedt een waterverzachter soelaas. Zo’n verzachter filtert de kalk uit je kraantjeswater en maakt het weer zacht. Een waterverzachter doet je tot 650 euro per jaar besparen en is beter voor je lichaam, je huis en het milieu. Een kleine investering, maar zeker het overwegen waard.