Technieken
Waterbeheer

Hoeveel kalk zit er in jouw kraantjeswater?

Kalk in het leidingwater is de oorzaak van heel wat miserie. Het beschadigt huishoudtoestellen, is slecht voor je huid, verstopt de leidingen en slokt elektriciteit. Zo geef je elke maand onnodig honderden euro’s uit. En die zouden mooier staan op je spaarrekening, niet?

Hard water
Water vol kalk wordt ook wel hard water genoemd. Hoe komt die kalk precies in dat water? Drinkwater stroomt uit natuurlijke bronnen richting kraan. In die bronnen barst het van de mineralen, zoals calcium en magnesium. Breng die twee samen en je krijgt kalk.

Dat is natuurlijk geen wereldprobleem, maar er hangen wel heel wat negatieve gevolgen aan vast. En hoe meer kalk in het water, hoe meer problemen je krijgt. Allemaal de schuld van kalkaanslag. Die zet zich vast op de verwarmingselementen van apparaten als de koffiezet, de boiler en de wasmachine. De toestellen werken minder en minder goed, vragen meer energie en je elektriciteitsrekening gaat steil omhoog. Daarbij gaan je toestellen ook nog eens vlugger stuk. De waterkoker is misschien makkelijk te vervangen, maar een nieuwe wasmachine kost toch een serieuze duit.

In jouw kraantjeswater?
Surf naar de website van jouw watermaatschappij om te weten hoeveel kalk er bij jou in het leidingwater zit. Let wel: meestal wordt de kalkgraad per gemeente opgesomd, maar  die graad kan van straat tot straat verschillen.

  • Ligt de kalkgraad op of onder 15°F? Dan spreken we van zacht water.
  • Ligt de kalkgraad tussen de 15°F en 30°F? Dan spreken we van medium hard water.
  • Ligt de kalkgraad op of boven de 30°F? Dan spreken we van hard tot zeer hard water.

Een waterverzachter: probleem opgelost?
Zit je met een graad die hoger ligt dan 15°F? Dan biedt een waterverzachter een uitkomst. Zo’n verzachter filtert de kalk uit je kraantjeswater en maakt het weer zacht. Een waterverzachter doet je tot 650 euro per jaar besparen en is beter voor je lichaam, je huis en het milieu. Een kleine investering, maar zeker het overwegen waard.