Technieken
Waterbeheer

Nooit nog een hoge waterrekening

Slaak jij ook wel eens een diepe zucht als de waterfactuur in de bus valt? Gevolgd door de vraag: “Wat steken wij toch altijd uit met dat water?” Never again, en wel met onze 15 tips.

Tip 1: Minder lang douchen. Jammer maar helaas, dit is een van de beste manieren om je waterverbruik naar beneden te halen. Als heel je gezin elke dag 1 minuutje minder lang doucht, bespaar je tot 6.000 euro per jaar.
Tip 2: Probeer vaker voor een douche dan voor een bad te kiezen. 5 minuten douchen vraagt ongeveer 55 liter water, een bad nemen 110.
Tip 3: Koop een waterbesparende douchekop. Je bespaart 3 of meer liter per minuut.
Tip 4: Zet de kraan uit terwijl je je handen inzeept of je tanden poetst. Laat je je kraan doorlopen, verdwijnt er volledig overbodig 20 liter water per minuut.
Tip 5: Koop een wasmachine met een A-label.
Tip 6: Steek je wastrommel altijd volledig vol. Zo draai je minder wasjes en bespaar je water en energie. Plus je kleren zijn ook schoner.
Tip 7: Zorg voor een spaarknop op de wc.
Tip 8: Sluit regenwater aan op je toilet, douche, tuinslang, … . Niets zo nutteloos als drinkwater gebruiken om de wc door te spoelen of de auto te wassen.
Tip 9: Was vaker af met de hand, hoe onaangenaam het ook is. Gebruik je toch de afwasmachine? Zorg dan dat hij steeds volledig gevuld is.
Tip 10: Geef je bloemen en planten water na zonsondergang, zeker als het warm weer is. Anders verdampt het water voor het bij de wortels geraakt.
Tip 11: Geef je bloemen en planten regenwater.
Tip 12: Was je auto met een emmer in plaats van een tuinslang. Zo ben je niet geneigd te blijven sproeien. Of ga gewoon naar de carwash, daar letten ze sowieso goed op hun verbruik.
Tip 13: Overweeg om het toilet niet na elk plasje door te spoelen. Per keer je dat doet bespaar je 9 liter.
Tip 14: Installeer een watermeter. Zo hou je je waterverbruik bij en kan je waar nodig bijsturen.
Tip 15: Repareer lekken meteen. Een kraan die druppelt of een wc die doorloopt, dat merk je vlug. Een groter probleem is lekken in leidingen die we niet zien. Als je een watermeter hebt, kan je daar het een en ander van afleiden. Anders merk je het na verloop van tijd wel aan de vochtvlekken, afbladderende verf of kromtrekkende plekken op de muur. Tegen dan is er natuurlijk al véél water verloren gegaan.