Regenwater gebruiken in huis: de voor- en nadelen
Misschien overweeg jij om regenwater in te zetten voor bepaalde taken in huis? Zoals de wc doorspoelen of de auto wassen? Heel wat Vlamingen doen dat al, het is dan ook een heel voordelige investering. Zowel je bankrekening als het milieu kunnen ervan meespreken. Hier en daar is er wel een nadeel aan verbonden. Hoe dat precies zit, lees je hier.
Zeker doen
- Regenwater zit vol mineralen.
- Je verspilt geen kostbaar drinkwater aan dingen als de wc doorspoelen. Zo help je ons natuurlijk grondwater te beschermen.
- Regenputten helpen in beperkte mate om overstromingen tegen te gaan. De put is nooit volledig gevuld, waardoor het extra water opvangt in noodgevallen. Eigenlijk dient het als een soort minispaarbekken.
- Het installeren van een regenton is gemakkelijk en best goedkoop. Een regenput is makkelijker in gebruik, maar wel een vrij grote investering. Je betaalt ongeveer 4.000 euro voor het systeem. Dat heb je wel vlug terugverdiend omdat de drinkwaterfactuur sterk daalt.
- Regenputten houden hun water uit het waterzuiveringscircuit. Is dat dan goed? Ja hoor, want te veel zuiver water verstoort de werking van die systemen.
- Je hebt een gratis watervoorraad om je gazon mee te besproeien, het huis te poetsen, de bloemen water te geven, het terras af te spuiten, noem maar op. Zo verbruik je veel minder leidingwater, wat serieus scheelt op de waterrekening.
- Regenwater bevat een stuk minder kalk dan leidingwater. Niet alleen vermijdt dat kalkaanslag, je energierekening daalt ook. Toestellen die op water werken verbruiken namelijk meer omdat de kalk zich afzet op het systeem. De apparaten gaan dan ook sneller stuk. Een waterkoker valt nog makkelijk te vervangen, maar een wasmachine kost al een serieuze duit. Door het gebrek aan kalk, is regenwater ook een stuk gezonder voor je bloemen en planten.
Rekening mee houden
- Regenwater heeft een zuurtegraad van 5,65. Het is dus licht bijtend voor metalen leidingen.
- Het regenwatersysteem moet zeker elk jaar gecontroleerd worden. Zo garandeer je een goeie werking.
- Regenwater bevat soms bacteriën of micro-organismen. Daarom bereid je er beter geen eten mee. Ook als vaat- of douchewater wordt het afgeraden. Het is wel bruikbaar als je een bacteriënfilter installeert.
- Regenwater is niet volledig schoon. Er zit heel wat atmosferisch stof en vuil in. Ook daken en bomen geven het vuiligheid mee. Het kan dat er zware metalen als zink, koper of lood in het water terechtkomen.
- Kies je voor een regenwaterput? Vergeet dan niet dat dat heel wat plaats vraagt. Je moet honderden liters water zien te bewaren. Voor wie geen tuin heeft, ligt dat dus best moeilijk. Eventueel is een systeem met een waterzak dan mogelijk. Dat past op zolder, in een kruipruimte of in de kelder.
Deze pagina werd afgedrukt op 7 december 2024 vanop Bouwslim.be