Technieken
Waterbeheer

Regenwaterrecuperatie

We hebben er intussen een aantal zomers opzitten die ervoor zorgen dat je het even zou vergeten, maar in België regent het best wel nog wat. Al dat regenwater moet ook ergens naartoe en het grootste deel verdwijnt dan ook in de grond of in de riolen. Maar waarom zouden we regenwater niet hergebruiken?

Regenwaterrecuperatie biedt hier een antwoord op. Ongefilterd regenwater is misschien niet meteen geschikt als drinkwater, maar kan gerust dienen om het toilet door te trekken, om de planten water te geven of om mee te kuisen. Zo bespaar je aan leidingwater en aan kosten. Meer zelfs, intussen is het verplicht bij wet om regenwater te recupereren door het plaatsen van een regenwaterput. De vraag die dan nog rest is hoe regenwaterrecuperatie precies in zijn werk gaat.

Werking

In praktijk is regenwaterrecuperatie niets anders dan het opslaan van regenwater om het op een later tijdstip opnieuw te gebruiken. Er zijn verschillende systemen die dit mogelijk maken. Bovendien zijn er opties die water ook gaan filteren, reinigen en verspreiden.

Regenwater wordt meestal opgevangen in een regenput of regenton. Die vangen het water op via de dakgoot, rechtstreeks uit de lucht of via een gespecialiseerd systeem. Daarvoor loopt het eerst door een filter om balderen, aarde, etc. eruit te filteren. Het water wordt vervolgens terug opgepompt. Die pompen kunnen verschillen in vermogen, grootte en kwaliteit. Daarna reinigt men het regenwater opnieuw door het door filters te pompen. Deze keer haalt men bacteriën uit het regenwater. Het gefilterde water slaat men op in een regenwaterreservoir van waaruit het wordt verdeeld over de aftappunten, terwijl het vuile water naar de riolering wordt afgevoerd. Wanneer de tanken leeg komen te staan zal het circuit automatisch overschakelen naar leidingwater. Het regenwater en het leidingwater moeten verplicht van elkaar gescheiden blijven.

prent van huis, lucht, tuin, water

Voordelen

Regenwater is uiteraard goedkoop. Het komt letterlijk uit de lucht gevallen en is volledig gratis. Het kan meer dan 50% van je waterverbruik overnemen, wat je heel wat geld kan besparen.

De recuperatie van hemelwater is bovendien goed voor het milieu én je omgeving. Het zorgt ervoor dat minder water verloren of vervuild geraakt, waardoor er ook nog eens minder grondstoffen nodig zijn om deze verontreiniging tegen te gaan. Bovendien heeft het tot gevolg dat er minder kans is op overstromingen. Regenwater wordt namelijk eerst opgenomen door het recuperatiesysteem in plaats van het rioolnet. Op die manier is overbelasting en overstroming onwaarschijnlijk.

Regenwater is vrij van kalk, zogenaamd zacht water. Dit maakt het uiterst geschikt om te gebruiken voor het kuisen van je woning, auto en zelfs je kleren. Leidingen en toestellen kunnen op die manier namelijk niet worden aangetast door kalkaanslag.

Nadelen

Aan zo’n regenwatersysteem zijn ook wat nadelen gekoppeld, die wel niet onoverkomelijk zijn.

Zo is een regenwaterrecuperatiesysteem een zware investering. Afhankelijk van de keuzes op vlak van technologie en grootte zal men diep in de portefeuille moeten tasten om het systeem te plaatsen. Anderzijds zal men die investering op korte termijn kunnen terugverdienen door te besparen op waterverbruik.

Het rendement van een recuperatiesysteem hangt natuurlijk af van een niet onbelangrijke factor: het moet regenen. Lange periodes van droogte kunnen ervoor zorgen dat men niet ten volle kan genieten van de voordelen.

Tenslotte is er veel ruimte nodig om een installatie te plaatsen. Een reservoir moet voldoende liters kunnen opslaan om enig nut te ondervinden. Men moet daarnaast ook kunnen beschikken over een tuin om zeker genoeg te kunnen opgevangen. In dat geval zal ook toegankelijkheid belangrijk zijn om graafwerken en plaatsing mogelijk te maken.