Technieken
Waterbeheer

Vetput

Vetten zorgen er niet enkel voor dat het afvalwater verontreinigd wordt, maar kunnen ook een zware last leggen op het rioleringsnet. Steeds meer wordt er dan ook gestreefd naar een scheiding van vetten en de rest van het afvalwater vooraleer het in de riolering wordt geloosd.

Bij restaurants, grootkeukens en voedselverwerkende bedrijven gelden al tal van richtlijnen en verplichtingen. In dit soort plaatsen komen er immer veel organische vetten en oliën vrij. Ook in private woningen is er nu een tendens te merken waarbij meer mensen kiezen om vetten die afkomstig zijn van de badkamer en keuken af te scheiden. Dit zorgt er immers voor dat de leidingen langer zullen meegaan.

Huishoudelijk gebruik

Vethoudend water dat afkomstig is van de keuken en badkamer komt terecht in een ondergrondse tank: de vetput. Door een verschil in gewicht wordt er door de zwaartekracht een automatische scheiding doorgevoerd tussen het water en de plantaardige en dierlijke vetten. Bovendien zullen de vetten stollen door in aanraking te komen met kouder water. De vetten stijgen en vormen een dikke korst. De afvoerbuis komt beneden in de vetput terecht, net boven de bodem, waardoor enkel het afvalwater wordt afgevoerd en geen vetten.

Op regelmatige tijdstippen zal de vetput moeten geleegd worden tot minstens de vetkorst is verwijderd. Dit gebeurt meestal door een speciale ledigingswagen. In sommige gevallen kan men ook zelf aan de slag gaan.