Technieken
Zonnepanelen

10 nadelen van zonnepanelen die je moet kennen

Zonnepanelen hebben natuurlijk een hele rij voordelen die iedereen kent: ze zijn energiebesparend, klimaatvriendelijk, budgetvriendelijk en ga maar door. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Wij sommen 10 nadelen van zonnepanelen op die je zéker moet weten. Ook al wegen ze helemaal niet op tegen de voordelen: wees toch maar voorbereid.

 1. De prijs
  Zonnepanelen zijn een hele investering. Opgewekte energie omzetten in elektriciteit is echt geen goedkope zaak. Het duurt 7 tot 10 jaar voor je je geld terugverdiend hebt, maar het is het wachten absoluut waard.
 2. De look
  Echt aantrekkelijk zien zonnepanelen er niet uit. Vooral bij oudere huizen ontsieren ze vaak het dak. Bij moderne huizen passen ze meestal wel beter. Toch als ze niet te slordig geplaatst worden. Denk goed na over waar je ze precies wil hebben.
 3. De locatie
  Zonnepanelen plaatsen is één ding, ze op een goede plek plaatsen iets anders. Als je een plat dak hebt, is dat niet zo’n probleem. Dan geraak je makkelijk op elk punt van het dak, plus kies je zelf de hellingsgraad en ligging van je panelen. Met een schuin dak ligt dat een stuk moeilijker, je bent volledig afhankelijk van de bestaande ligging en helling.
 4. Onderhoud
  Van tijd tot tijd moet je je zonnepanelen schoonmaken. Dan mag je met water en doek het dak op. Geen eitje als je een hellend dak hebt.
 5. Minder goede werking
  Je panelen wekken door de jaren heen minder energie op. Na 10 jaar werkt een paneel voor nog zeker 90%, na 25 jaar is dat 80%. Toch de kwalitatief goede exemplaren. Ga je voor mindere kwaliteit, dan haal je er ook minder rendement uit.
 6. Extra groep in meterkast
  Als je meer dan 3 zonnepanelen plaatst, heb je een extra groep in je meterkast nodig. Die moet door een erkend bedrijf worden geplaatst en ja, dat is weer een kost. Een van ongeveer 400 euro. Heb je nog een oude meter? Zo’n exemplaar waarbij je zelf de standen moet doorgeven aan je leverancier? Dan is het een idee om meteen een slimme meter aan te kopen. Geen kosten aan die extra groep en nooit nog energiestanden doorgeven.
 7. Te weinig stroom
  Het kan gebeuren dat je niet genoeg stroom opwekt om je huis van energie te voorzien. Dan moet je toch weer gebruikmaken van de stroom van je leverancier. Toch een beetje zonde.
 8. Milieuvriendelijk?
  De productie van zonnepanelen is niet altijd even goed voor het milieu. In sommige worden vervuilende producten als fosfor en arseen verwerkt. Het gebruik van die stoffen valt wel in het niets vergeleken met de milieuwinst die de panelen opleveren.
 9. Geen premies meer
  Vroeger werd de aankoop van zonnepanelen gesteund door de overheid. Aan installaties die voor 14 juni 2015 gekeurd zijn, worden groenestroomcertificaten uitgereikt. Per opgewekte 1.000 kWh (kilowattuur), krijg je zo’n certificaat. Energiemaatschappijen kopen die op voor een bepaalde prijs. Voor latere installaties is dat systeem niet meer van toepassing. Plus je betaalt nu ook een bijkomend nettarief en een recyclagebijdrage. Ondanks die tegenvallers zijn zonnepanelen op lange termijn financieel veel interessanter dan stroom van leveranciers.
 10. Verrekening?
  In principe werkt het zo:
  o Wekken je panelen niet genoeg elektriciteit op? Geen probleem, dat wordt opgevangen door gewone energie van je  leverancier.
  o Wekken je panelen teveel elektriciteit op? Geen probleem, die gaat op in het net. Zo gaat niets verloren. Aan het einde van het jaar wordt jouw geleverde stroom verrekend met je gebruikte stroom. Dat heet saldering. Alleen is het helemaal niet zeker dat je je geld wel terugkrijgt. In theorie moeten leveranciers de verrekening maken, in praktijk gebeurt het nog vaak niet.