Technieken
Zonnepanelen

Een stoomcursus in zonnepanelen

Installatie van zonnepanelen
Installatie van zonnepanelen

Over zonnepanelen ontstaat er al eens politieke onenigheid, maar hun klimaatvriendelijkheid staat gelukkig buiten discussie. Daarnaast zijn ze ook nog eens goed voor je portemonnee. Van een win-winsituatie gesproken. Overweeg je om er op je dak te installeren? Dan moet je eerst een paar dingen weten.

Werking
Zoals je waarschijnlijk wel weet, vangen zonnepanelen letterlijk zonlicht op. Ze bestaan uit zonnecellen gemaakt uit het mineraal silicium. Daar stroomt elektriciteit door zodra de zon er op valt. De panelen zijn met elkaar verbonden en produceren een elektrisch circuit. Die opgewekte elektriciteit noemen we gelijkstroom en loopt naar een omvormer. Dat apparaatje zet de gelijkstroom om in wisselstroom, waar huishoudelijke apparaten op werken. De wisselstroom loopt dan rechtstreeks naar het stopcontact.

  • Wekken je panelen niet genoeg elektriciteit op? Geen probleem, dat wordt opgevangen door gewone energie van je leverancier.
  • Wekken je panelen te veel elektriciteit op? Geen probleem, die gaat op in het net. Zo gaat niets verloren.

Aan het einde van het jaar wordt jouw geleverde stroom verrekend met je gebruikte stroom.

Iets voor jou?
Als je serieus nadenkt over zonnepanelen aanschaffen, ga je best deze zaken even na:

  • Zijn je dak en zoldervloer genoeg geïsoleerd? Anders kom je niet in aanmerking voor een premie. Isolatie is trouwens sowieso van groot belang, met of zonder zonnepanelen. Zo voorkom je dat warmte en energie uit je huis ontsnappen.
  • Zoek uit waar je dak het meest zonlicht vangt. Het slimste is meestal de panelen richting zuiden te plaatsen met een hellingshoek van 30 tot 50 graden.
  • Laat een professional bekijken hoe groot jouw ideale installatie is. De regel is: hoe meer zonnepanelen, hoe meer energie. Maar verlies je budget, de grootte van je dak en je totale energieverbruik daarbij niet uit het oog.
  • Hou er rekening mee dat zonnepanelen een investering zijn. Het duurt 7 tot 10 jaar voor je ze hebt terugverdiend.

Alles uithalen
Logischerwijze leveren je panelen het meest op als er zo weinig mogelijk schaduw op valt. Bekijk dus goed de omgeving: staan er bomen, elektriciteitspalen, … ? Zorg er ook voor dat je jouw panelen op tijd en stond schoonmaakt, dan blijven ze goed werken. Een zonnepaneel gaat minstens 25 jaar mee. Het is wel zo dat hoe ouder ze worden, hoe minder energie ze opwekken. Na 10 jaar werkt een paneel voor nog zeker 90%, na 25 jaar is dat 80%.

Officiële papieren
Voor zonnepanelen heb je niks van vergunningen nodig. Het is natuurlijk mogelijk dat je in een geklasseerd gebouw woont, dan zijn ze verboden. Informeer eventueel bij je gemeente hoe het zit met jouw huis. De overheid steunt trouwens beperkt de aankoop van panelen. Installaties die voor 14 juni 2015 gekeurd zijn, krijgen groenestroomcerficitaten. Per opgewekte 1.000 kWh (kilowattuur), krijg je zo’n certificaat. Energiemaatschappijen kopen die op voor een bepaalde prijs.

Dat plaatje heeft ook een keerzijde: je moet een bijkomend nettarief betalen en een recyclagebijdrage. Toch zijn zonnepanelen op lange termijn financieel veel interessanter dan stroom van leveranciers.