Technieken
Zonnepanelen

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De opslag batterij is nog volop aan zijn opmars bezig waardoor het een dure investering blijft. Voor een batterij betaal je nu tussen de 3.000 en 10.000 euro, afhankelijk van de capaciteit, het type en merk waarvoor je kiest. De goedkoopste variant van batterij is echter niet geschikt voor bijvoorbeeld een gezin van 4 personen aangezien deze een te lage capaciteit heeft. Houd er ook rekening mee dat er nog verplaatsings -en installatiekosten bij komen. De omvormer zit meestal wel al inbegrepen in het pakket. 

Specialisten gaan er echter van uit dat er een prijsdaling tot 80% mogelijk is in de volgende 5 à 10 jaar. Als dit het geval is, zal de thuisbatterij een heel interessante en populaire investering worden binnen enkele jaren. 

Het is belangrijk om naast de aankoopprijs ook te kijken naar de prijs per kWh (kilowattuur). Deze kan je zelf berekenen aan de hand van volgende formule: 

Prijs per kWh = batterij prijs / (capaciteit * totaal aantal cycli * rendement * ontlading percentage)

  • Batterij prijs = aankoopprijs van de batterij
  • Capaciteit = hoeveel energie in de batterij kan worden opgeslagen
  • Totaal aantal cycli = de levensduur van de batterij uitgedrukt in cyclussen
  • Rendement = hoeveelheid energie die verloren gaat tijdens de ontlading en hoeveel energie effectief kan worden opgeslagen in de batterij
  • Ontlading percentage = voor hoeveel procent de batterij kan worden ontladen

Terugverdientijd

Voor zonnepanelen is de terugverdientijd intussen rendabel. Helaas kunnen we dit nog niet zeggen voor thuisbatterijen. De terugverdientijd van een opslag batterij hangt af van hoe je deze aanwendt en jouw persoonlijk verbruikspatroon.

Volgens een berekening van Engie Electrabel kan een gemiddeld gezin zonder zonnepanelen en met een thuisbatterij zo’n 100 euro per jaar op stroom besparen. Wie wél zonnepanelen heeft, verdient de kost van de opslagbatterij uiteraard wel sneller terugverdiend. Gemiddeld is dat op zo’n 20 jaar.

Het is wel mogelijk om je terugverdientijd in te korten (en het rendement te verhogen) als je de aankoop van een opslag batterij combineert met andere investeringen. Als je een elektrische wagen koopt, kan je dit in combinatie met een thuisbatterij doen, maar ook een warmtepomp kan elektriciteit gebruiken die wordt geleverd door je thuisbatterij.