Technieken
Zonnepanelen

Je dak verhuren

Veel particulieren, scholen, zorginstellingen en bedrijven beschikken over een groot dak waarop meer ruimte is voor zonnepanelen, dan voor eigen gebruik nodig is. Dan kan het interessant zijn om je dak te verhuren aan anderen om hier zonnepanelen op te plaatsen. Zo’n zonnepanelenproject kan een interessante bron van inkomsten worden en helpen om meer hernieuwbare energie op te wekken.

De Vlaamse overheid heeft speciaal hiervoor de Zonnegids in het leven geroepen. Deze geef je een handleiding met concrete tips om een zonneproject op te starten. 

Opstalrecht

Wanneer je de ruimte bovenop een onroerend goed door iemand anders wil laten gebruiken, geef je deze persoon, of bedrijf opstalrecht. Dit recht kan verleend worden voor een maximum van 50 jaar en kan gaan over beplantingen, gebouwen of constructies op of onder iemands eigendom. Het is een vorm van zakelijk recht waarbij dus een tijdelijk eigendomsrecht wordt verleend. Dit vraagt wel een officieel notarieel document en de toestemming van de instelling die de (lopende) lening gefinancierd heeft.

Geschikte daken gezocht

Vooral toen er nog groenestroomcertificaten uitgedeeld werden was het voor veel bedrijven interessant om de daken van particulieren te huren om daar hun zonnepanelen op te laten plaatsen. Nog steeds zijn er instanties die zo veel mogelijk groene stroom willen produceren, al was het maar om deze door te kunnen verkopen aan energieleveranciers. Tegenwoordig zien we ook meer en meer coöperatieven of burgerinitiatieven die op deze manier hun steentje willen bijdragen.

Voordelen van verhuur

De voordelen zijn uiteraard afhankelijk van de overeenkomst die je sluit met de huurder van je dakruimte. Laat duidelijk in je akte vastleggen over welke afspraken jullie een akkoord hebben. Voor het gebruik van je dak zou je zeker een huurvergoeding kunnen vragen en in vele gevallen mag je als eigenaar ook zelf gratis, of aan een lage prijs meegenieten van de groene stroom.