Soorten thuisbatterijen
Lithium-ionbatterij
De meest recente toepassing is de lithium-ion batterij. Er wordt geschat dat ongeveer 70% van de huidige huishoudelijke opslag batterijen lithium-ionbatterijen zijn. Deze heeft een zeer grote opslagcapaciteit in combinatie met een gemiddelde grootte en gewicht (3 tot 4 keer kleiner dan de loodzuurbatterij). Daarnaast heeft dit soort batterij meer cycli en een hogere energiedichtheid in volume en gewicht. Dit resulteert in een hoger rendement ten opzichte van de loodzuurbatterij.
Je kan de lithium-ion batterij snel opladen maar deze is iets prijziger. Je zal er wel meer energie uithalen zodat de prijs per benutte energie-eenheid lager zal liggen. Niet onbelangrijk is dat de prijs van dit soort batterij snel daalt! Het volledig op- en ontladen van deze batterij leidt tot capaciteitsverlies dus dit kan je beter vermijden.
Loodzuurbatterij
De loodzuurbatterij is al wat bekender aangezien deze al heel lang bestaat. Omwille hiervan is de prijs al enorm kunnen dalen waardoor je hier minder zal voor betalen dan voor de lithium-ion batterij. Door de hoge stroomsterkte zal je ook veel elektriciteit in één keer uit de batterij kunnen halen. Het nadeel is dan weer dat je de loodzuurbatterij maar voor de helft mag ontladen om een negatief effect op de levensduur te vermijden. Dit betekent dat je een batterij met een grotere capaciteit dan nodig moet kopen. Andere nadelen zijn de grootte en het gewicht van de batterij, het capaciteitsverlies en de niet te vermijden zelf-ontlading. Denk er ook aan dat de impact van loodzuurbatterijen op het milieu een stuk slechter is dan bij lithium-ion batterijen vanwege de gevaarlijke stoffen en de gassen die ze uitstoten.
Zout-waterbatterij
De zout-waterbatterij is nog maar net aan zijn intrede bezig waardoor het aanbod voor particulieren nog beperkt is. Dit soort batterij is de meest milieuvriendelijke optie aangezien deze goedkoop en veilig geproduceerd en gerecycleerd kan worden. Daarnaast hebben ze ook een lange levensduur en kan volledig ont- en opladen zonder capaciteitsverlies. Zout-waterbatterijen hebben echter een lage energiedichtheid en nemen daardoor heel wat plaats in. Daarnaast kunnen ze minder goed overweg met piekstromen.